Lukašenkova igra sa Rusijom i Putinom skupo će ga koštati – LAŽNA OPERACIJA SA UKRAJINOM

Hapšenje 33 državljana Rusije i jednog Belorusa bilo je isplanirana operacija ukrajinskih specijalnih službi – objavila je moskovska „Komsomolska pravda“ u svom elektronskom izdanju.

Prema navodima tog lista, ukrajinske specijalne službe stvorile su lažni internet projekat u koji su uključile oko 200 Rusa.

U maju je neko lice sa pseudonimom „Sergej Petrovič“ pozvalo bivše članove privatne vojne kompanije „Vagner“ sa ponudom da idu u Siriju da „čuvaju objekte“.

Mnogi od regrutovanih su bivši državljani Ukrajine koji su se nalazili na teritoriji Ruske Federacije i koji su se ranije borili na Donbasu.

Kasnije je, takođe, regrutovao ruskog državljanina Artjoma Miljajeva, veterana rata u Donbasu sa nadimkom „Šaman“. Sa zadatkom da vrbuje dobrovoljce.

On je delovao pod dirigentskom palicom samog „Sergeja Petroviča“ i nepostojećeg „Sergeja Viktoroviča Bezinskog“, koji se lažno predstavio kao menadžer osiguranja naftne kompanije „Rosneft“.

Rezultat je bio: izbor 90 volontera.

Krajem maja „Sergej Petrovič“ je uputio „Šamana“ da zaposli još 90 ljudi za slične zadatke u Libiji.

Šestog juna mu je stigla poruka o smrti „Sergeja Petroviča“, a grupa je dobila novog vođu „Artura“ koji je sa grupom komunicirao koristeći virtuelni broj i kopirajući broj ruskog konzulata u Venecueli.

„Artur“ je saopštio da će grupa, umesto u Libiju, morati da ide u Venecuelu „radi projekata Rosnefta“.

U junu-julu formirano je pet grupa od kojih su četiri trebalo da odu u Karakas preko Minska, Istanbula i Havane.

Planirano je da peta grupa bude prebačena u Venecuelu morskim putem.

Značajno je da je prva grupa, čiji je odlazak iz Minska planiran za 25. jul uglavnom obuhvatala one koji su se ranije borili na Donbasu.

Karte su im navodno bile kupljene preko ruskih turističkih agencija, ali se nakon verifikacije pokazalo da su u ukrajinskim agencijama kupljene za gotovinu. Međutim, 20. jula su te karte – na zahtev jedne kijevske kompanije – bile poništene i ponovo rezervisane za 30. juli, ali niko od članova grupe, uključujući vođu i državljanina Belorusije, o tome nije obavešten.

Prethodno je od „Artura“ dobio uputstvo da uništi već nevažeće karte i da ne leti za Istanbul.

Karte bi bile dokaz umešanosti ukrajinskih specijalnih službi u operaciju.

Cela grupa je 29. jula pohapšena.

Spisak je odmah otišao u ukrajinsku ambasadu u Minsku.

Moskovski list navodi da je u sve bio umešan i izvesni Genadij Kompan – saradnik beloruskih tajnih službi…