LOŠE PROGNOZE: Crna rupa u centru galaksije mogla bi da proguta Zemlju

Čudovišna crna rupa u središtu Mlečnog puta bi jednog dana mogla da proguta Zemlju, uništavajući planetu i sve na njoj, upozoravaju naučnici.

Ogromna crna rupa u srcu Mlečnog puta, nazvana Strelac A, bi jednog dana mogla da proguta Zemlju.

Kako se navodi, crna rupa je 26.000 svetlosnih godina udaljena od Zemlje, tako da smo u bezbednoj zoni.

Jedna svetlosna godina iznosi 5,88 biliona milja. Međutim, kada Sunce počne da se širi, solarni vetrovi bi mogli da gurnu Zemlju sa njene orbite i pomere planetu ka centru galaksije u kom se Strelac A nalazi.

Astrofizičar sa Univerziteta u Kopenhagenu, napisao je na jednom sajtu: „Ako bismo eventualno uspeli da preživimo izbacivanje iz galaksije, tada će Sunce (ili Zemlja) pasti u centralnu galaktičku supermasivnu crnu rupu nakon otprilike 10 ^ 30 godina (1 nonillion).

„Trenutne procene su da postoje neke šanse da se to dogodi. Dakle, ako budemo čekali dovoljno dugo, možda ćemo se stopiti sa crnom rupom“.

„U ovom slučaju, dovoljno dugo ne znači milione godina, već oko 1.000.000.000.000.000.000.000 miliona godina!“

Verovatniji scenario je da će se Sunce brzo širiti u narednih tri milijarde godina, pretvarajući  Zemlju u spženi čips.

Astrofizičar je dodao: „Tokom svoje faze crvenog giganta, Sunce će se proširiti i postati dovoljno veliko da pokrije Zemljinu orbitu“.

„Dakle, jedna mogućnost je da Zemlju na kraju proguta Sunce“. 

„Međutim, kako Sunce umire, ono će emitovati snažan„ vetar “koji bi mogao da gurne Zemljinu orbitu prema spoljnom krugu, što znači da je moguće i da će Zemlja preživeti“.

„Naša trenutna najbolja procena je da će Zemlja verovatno izgubiti ovu trku i da će biti progutana pre nego što se dovoljno udalji“.

Crne rupe su neke od misterioznih i najmoćnijih celina u svemiru – ali ono što se o njima zna je zastrašujuće.

One u potpunosti krše zakone fizike svojom jedinstvenošću u središtu, koja je jednodimenzionalna tačka u kojoj gravitacija postaje beskonačna a prostor i vreme iskrivljeni.

Jedina druga tačka u prirodi, u kojoj je ova jedinstvenost postojala, jeste Veliki prasak.

Postoji nekoliko načina na koje se može formirati crna rupa.

Naučnici veruju da je najčešći slučaj kada se zvezda, hiljadu puta veća od Sunca, obruši na sebe kada umre – poznata kao supernova.

Drugi način je kada se velika količina materije, koja može biti u obliku gasnog oblaka ili zvezde, uruši u sebe putem sopstvenog gravitacionog povlačenja.

Konačno, sudar dve neutronske zvezde može prouzrokovati crnu rupu.

Poenta sva tri načina je da velika količina mase koja se nalazi na jednom mestu može izazvati crnu rupu.

Webtribune.rs