Le Monde: Pelosi hladno primljena u Seulu i Tokiju nakon provokativne posete Tajvanu

Poseta Nensi Pelosi Tajvanu osramotila je lidere Japana i Južne Koreje, koji imaju za cilj jačanje saradnje sa SAD, ali ne žele da se svađaju sa Pekingom, piše Mond.

Kako navodi izdanje, vlasti u Tokiju su sa zabrinutošću reagovale na vežbe koje je pokrenuo Peking nakon odlaska Pelosi, a koje ugrožavaju bezbednost Japana.

Južnokorejski predsednik je odbio da se uopšte sastane sa predstavnikom američkog Kongresa, plašeći se da ugrozi budući put ministra spoljnih poslova te zemlje u Peking.

Poseta predstavnika američkog Kongresa Tajvanu, Nensi Pelosi, osramotila je dva najveća saveznika Amerike u istočnoj Aziji, Japan i Južnu Koreju, koji više vole da „ne ljute svog kineskog suseda“, prenosi Mond.

Prema pisanju lista, ta tema je bila u središtu sastanaka Pelosijeve sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom i predsednikom Donjeg doma parlamenta Hirojukijem Hosodom 5. avgusta, usred „besnih” kineskih vojnih manevara sa bojevom vatrom oko Tajvana koji će trajati do 7. avgusta.

Kineske vežbe osmišljene da kazne Tajpej takođe imaju za cilj da privuku pažnju Vašingtona i Tokija, navodi publikacija. Na primer, Peking nije oklevao da lansira raketnu salvu u isključivoj ekonomskoj zoni Japana. Kišida je taj potez nazvao „ozbiljnim pitanjem koje utiče na našu nacionalnu bezbednost i bezbednost naših građana“ i pozvao na hitan prekid vežbe.

Dok portparol vlade Hirokazu Macuno nije komentarisao posetu Nensi Pelosi Tajvanu, japanski diplomatski izvori priznaju: „Kad bismo mogli da kažemo, rekli bismo da to nije dobra ideja“. Ovo je nagoveštaj da Tokio nije konsultovan o poseti američkog političara, objašnjava list.

Reakcija Kine potvrđuje da je Japanu teško da se udalji od mogućeg sukoba oko Tajvana. „Amerikanci su mobilisali pomorsko i vazdušno oružje iz svojih baza u Japanu, posebno na Okinavi, kako bi obezbedili posetu Nensi Pelosi Tajvanu. Dakle, u slučaju sukoba, Japan nije imun od kineskih projektila“, rekao je Tetsuo Kotani, specijalista za bezbednost na Univerzitetu Meikai.

Bezbednosnoj zabrinutosti Japana dodaju se i ekonomske brige, navodi list. Manevri koji su u toku ukazuju na to da bi Kina mogla da uvede blokadu Tajvana, preteći japanskim ribarima koji love manje od 100 kilometara od ostrva.

Pomorski i vazdušni letovi u blizini Tajvana su otkazani ili preusmereni za vreme trajanja vežbe. Međutim, prema rečima profesora Kotanija, „ovakva masovna vežba bi mogla postati uobičajena u narednih nekoliko godina“.

Politički, aktuelna kriza predstavlja izazov za japansku vladu, posvećenu jačanju savezništva sa Amerikancima i podršci Tajvanu, ali ne do tačke da prekine odnose sa Pekingom, primećuje publikacija. Trenutna situacija može naterati Japan protiv svoje volje da okonča ovaj dualitet, navodi se u članku.

Tokiju je utoliko više neprijatno zbog trenutne situacije, s obzirom na to da vlada priprema događaje za septembar povodom obeležavanja 50. godišnjice normalizacije diplomatskih odnosa sa Kinom.

Nada da će ići po planu jenjava, kaže Mond. Peking je već otkazao sastanak u Pnom Penu na marginama pregovora Asocijacije zemalja jugoistočne Azije između kineskog ministra spoljnih poslova Vanga Jia i njegovog japanskog kolege Jošimase Hajašija.

Iritacija koju je izazvala poseta Nensi Pelosi Tajvanu bila je očigledna i u Seulu, navodi list. Predstavnica američkog Kongresa mogla je da se sastane samo sa predsednikom Narodne skupštine Kim Jin Pjoom, ali ne i sa predsednikom Jun Suk Jeolom. Rizikujući da se suprotstavi Vašingtonu, Jun je, pod izgovorom svog odmora, pristao samo na telefonski razgovor.

Nensi Pelosi takođe nije uspela da razgovara ni sa jednim od predstavnika južnokorejskih bezbednosnih službi. „Naš stav je da nastavimo bliske kontakte sa zainteresovanim zemljama regiona pod zastavom održavanja regionalnog mira i stabilnosti kroz dijalog i saradnju“, objasnila je administracija predsednika Južne Koreje. Osim toga, Seul ne želi da provocira svog kineskog suseda pre puta ministarke spoljnih poslova Park Geun Hje u Peking, objašnjava list.

Sve ono što ne objavljujemo na drugim mrežama zbog cenzure možete pratiti na našem Vkontakte kanalu

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs