KUSTURICA: Nemam problem sa muslimanima, nego sa ideologijom Alije Izetbegovića

kusta3

Režiser Emir Kusturica, u intervjuu za N1 Sarajevo, je rekao da nema nikakav problem s muslimanima, već sa ideologijom koju je nametnuo Alija Izetbegović, kao prototip ideje zavađanja južnoslovenskih naroda.

Na pitanje kako odgovara na optužbe iz Sarajeva da je izdajnik bošnjačkog naroda, istakao je da ne može da bude izdajnik nečega čemu ne pripada.

– To su istorijske neznalice… Imamo kontinuiranu potrebu srpskog naroda da se bori za slobodu, i onih koji se tako osećaju – kaže na to Kusturica, pitajući – izdaja čega?

– Hoćeš da ti svoj DNK dam? DNK govori da mi je porodica došla 1800. godine iz Istočne Evrope, a u svojoj krvi imam 12 posto keltske, 6 posto pirinejske, i 80 posto balkanske… Prema tome, izdaja može biti zločin koji ne zastareva za one koji pripadaju jednom korpusu. Ja nemam nikakav problem s muslimanima, ja imam problem sa ideologijom koju je nametnuo Alija Izetbegović, kao prototip te ideje zavađanja južnoslovenskih naroda, koju je Napoleon započeo, koji se uspešno obavlja danas… I gde se favorizuje albanski narod, koji jeste faktor destabilizacije od Napoleona do danas – rekao je Kusturica.

Poznati režiser je rekao da je iz Sarajeva otišao 1989. godine, i da se od tada nije vraćao tamo izuzev nekoliko puta kada je, kako je naveo, hteo da pomogne jednoj ideji, koja se zvala multietnička BiH.

Na pitanje da li će dolaziti ponovo u Sarajevo, kaže:

– U Sarajevo bih ja rado došao, ali ja u Sarajevu ne delim mišljenje ljudi koji tamo stvaraju javno mnjenje. A to mnjenje ima jedno veliko neprijateljstvo prema Republici Srpskoj, koje je nastalo iz vezivnog tkiva ljubavi prema mržnji – kaže on.

Upitan šta misli o predsedniku RS Miloradu Dodiku, rekao je – sve najbolje.

– Zato što Republika Srpska predstavlja zalog u kojem će jedna kultura opstati. A sve kulture koje postoje treba čuvati, zato što one male narode štite od brzog propadanja – zaključio je Kusturica.