„Krvave“ banane u prodavnicama, stručnjaci objašnjavaju koliko su opasne ako ih pojedete

Slučaj „kravavih“ banana već danima navodi Beograđane da izbegavaju kupovinu tog voća u marketima.

Naime, na mrežama se nedavno pojavila fotografija banana kupljenih u beogradskoj prodavnici – na prvi pogled su delovale normalno, međutim u njima se nalazila nekakva crvena tečnost, poput krvi, zbog čega su i predstavljene kao „krvave“ banane.

„Pre nekoliko dana smo kupili banane i sve do jedne su imale ovu jezivu crvenu tečnost u sebi“, ispričao je Beograđanin koji je okačio fotku za „Blic“. „Supruga ih je prva probala i čim je primetila pokazala nam je. Malo je reći koliko sam bio zgrožen jer to zaista jezivo izgleda, supruga je slučajno pojela deo te banane, dok smo sin i ja imali sreće da ih nismo probali“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

On je ispričao i kako je u radnji čuo da se ljudi već danima žale na isti problem sa bananama, niko ne zna šta je to ni koliko je opasno, i – šta može da nam se desi ako slučajno pojedemo neku takvu bananu?

Mišljenja stručnjaka su podeljena. Prvi se oglasio biolog Eldan R. Alić, koji kaže da je konzumacija ovakvih banana štetna i da može da utiče na zdravlje, jer je crvenilo u njoj – od zagađenja.

„Mogu kazati da je ovo uticaj sredinskih faktora. Ovo je uticaj velikog zagađenja u staništu gde se uzgagaju banane, jer iz vazduha i vode dolazi do ugrađivanja teških metala u voće i povrće koje se gaji – rekao je on za „Blic“.

Politika prenosi komentar prof. dr Svetlane Stanišić, stručnjakinje za ishranu, koja je demantovala da je reč o teškim metalima u voću.

„Tu se radi o biljnoj bolesti, biopatogenima i gljivicama koji daju braon i crvenu boju u unutrašnjosti banana. Ovakve glivice u skladištu mogu da se prošire, ali nisu štetne za ljude“, objasnila je dr Stanišić i objasnila da ove gljivice nisu baš specifične, a najveći problem predstavlja kad se ovakvo voće skladišti sa drugim. Tu postoji rizik da se prošire i za to je potrebno svega 48 sati.

„Nisu sve gljivice i bakterije patogene. U crevima imamo preko 1.000 bakterija. Ovakve banane ne moramo da jedemo, ali nam se ništa ne bi desilo i da ih pojedemo“, objasnila je profesorka.

U prilog njenoj tvrdnji ide i objava Kanadske agencije za bezbednost hrane, koja se već susretala s fenomenom „krvavih banana“ i tada saopštila da je u pitanju nigrospora, gljivična bolest koja uzrokuje da središte banane postane tamnocrveno, što mnogima liči na krv.

„Nigrospora može zaraziti voće u tropskim klimama gde se uzgajaju banane“, navode.

Kako dodaju, crvenu boju unutrašnjosti banana mogu dati bakterije mokilo, moko. Ističu da iako su neprivlačne za jelo, ove bolesti koje pogađaju banane ne predstavljaju pretnju po ljudsko zdravlje, ali da ipak, ako ste u nedoumici, banane bacite.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(nova.rs)