KRUG SE SUŽAVA: Plaše se revolucije? – Bajden potpisao zakon o kontroli oružja

Predsednik SAD-a Džo Bajden potpisao je u subotu prvi veliki savezni zakon o kontroli oružja usvojen posle više decenija.

Usvajanje pomenutog zakona označava značajan dvostranački proboj u jednom od najspornijih političkih pitanja u Vašingtonu.

„Ako Bog da, to će spasiti mnogo života“, rekao je Bajden u Beloj kući kada je završio potpisivanje zakona.

Zakon je došao nakon nedavnih masovnih pucnjava u osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu i supermarketu u Bufalu u Njujorku koji se nalazio u pretežno crnačkom naselju. Dvostranačka grupa pregovarača počela je da radi u Senatu i predstavila zakonodavni tekst u utorak. Predlog zakona pod nazivom Zakon o dvopartijskim sigurnijim zajednicama objavili su republikanski senatori Džon Kornin iz Teksasa i Tom Tilis iz Severne Karoline i demokratski senator Kris Marfi iz Konektikata i Kirsten Sinema iz Arizone.

Dom je u petak usvojio zakon sa 234 prema 193, uključujući 14 republikanaca koji su glasali sa demokratama. Senat je usvojio zakon na glasanju u četvrtak kasno uveče.

U svom obraćanju u subotu, predsednik je najavio da će ugostiti članove Kongresa koji su podržali značajni zakon o kontroli oružja na događaju u Beloj kući 11. jula, nakon njegovog povratka iz Evrope, kako bi proslavili novi zakon sa porodicama žrtava nasilja.

„Iako ovaj zakon ne čini sve što želim, on uključuje akcije na koje sam dugo pozivao i koje će spasiti živote“, rekao je Bajden.

„Danas kažemo više od ‘dovoljno’. Kažemo više nego dovoljno. Ovog puta, kada se čini da je nemoguće da se bilo šta uradi u Vašingtonu, radimo nešto posledično.“

Bajden je dodao:

„Ako možemo da postignemo kompromis o oružju, trebalo bi da budemo u mogućnosti da postignemo kompromis o drugim kritičnim pitanjima, od zdravstvene zaštite veterana do najnovijih američkih inovacija i još mnogo toga. Znam da ima mnogo više posla, i nikada neću odustati, ali ovo je monumentalan dan.“

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(b92)