Naslovnica SPEKTAR Kremlj priznao: Putin je razgovarao sa Prigožinom pet dana posle pobune

Kremlj priznao: Putin je razgovarao sa Prigožinom pet dana posle pobune

       

Ruski predsednik Vladimir Putin, pet dana nakon pokušaja pobune, sastao se u Kremlju sa rukovodstvom PMC Vagner, rekao je Dmitrij Peskov, pres-sekretar šefa države.

„Zaista, predsednik je imao takav sastanak. Na njega je pozvao 35 ljudi. Sve komandante odreda i rukovodstvo čete. Uključujući i samog Prigožina. Ovaj sastanak je održan u Kremlju 29. juna. Trajao je skoro tri sata “, rekao je novinarima.

Prema rečima Peskova, Putin je na događaju „dao ocenu delovanja čete na frontu tokom SVO, a takođe je dao svoju ocenu događaja od 24. juna, saslušao objašnjenja komandira i ponudio im dalje opcije za zapošljavanje. “

„Oni su istakli da su odane pristalice i vojnici šefa države i vrhovnog komandanta“, dodao je portparol Kremlja.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Na pitanje da li su na sastanku bili predstavnici Ministarstva odbrane, Peskov je odgovorio da „nema više šta da kaže o ovom sastanku“.

U noći 24. juna u Rostovu na Donu snage privatne vojne kompanije PMC „Vagner” zauzele su štab Južnog vojnog okruga.

[adsenseyu1]

Ovo se dogodilo nakon što je biznismen Jevgenij Prigožin dao izjave da su ruske oružane snage navodno izvršile raketne i bombaške napade na kampove PMC-a, iako su to demantovali i Ministarstvo odbrane i FSB .

Putin je akcije pobunjenika nazvao zločinačkom avanturom i izdajom, što je dovelo do preteranih ambicija i ličnih interesa.

Kasnije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, u dogovoru sa ruskim kolegom, razgovarao sa Prigožinom, nakon čega je pres-služba beloruskog lidera saopštila da je šef PMC-a prihvatio predlog da se zaustavi Vagnerov pokret u Rusiji.

Putin je ponudio Vagnerovim borcima da nastave svoju službu potpisivanjem ugovora sa Ministarstvom odbrane ili drugim agencijama za sprovođenje zakona, ističući da se i oni mogu vratiti kući ili „otići u Belorusiju“.

Lukašenko je 27. juna potvrdio Prigožinov dolazak na belorusku teritoriju, ali je 6. jula objavio da je osnivač Vagnera već u Sankt Peterburgu.

U pozadini događaja, protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune, ali je kasnije FSB obustavio istragu, pošto su „učesnici pobune zaustavili svoje akcije“.

Webtribune.rs

ratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure

       

[adsenseyu4]