KONAČNO OTKRIVENO: Iz drevnog Sibira se POKRENULO OVO i obrisalo skoro sav život na Zemlji

Nova studija je utvrdila kako je vulkanska erupcija pre 205 miliona godina obrisala 90 odsto života na Zemlji.

Poznato kao Krajnje-permsko izumiranje, ovaj apokaliptični događaj, koji je izazvan ogromnom vulkanskom erupcijom u današnjem Sibiru, bio je toliko razarajući da je obrisao gotovo sav život na Zemlji.

“Obim ovog izumiranja je bio toliko neverovatan da su se naučnici često pitali šta je sibirske bazale učinilo mnogo smrtonosnijim od drugih sličnih erupcija,“ rekao je vodeći autor studije Majkl Brodli iz Centra za petrografsko i geohemijsko istraživanje u Francuskoj.

Da bi pronašli odgovor, istraživači su analizirali uzorke različitih vrsta stena kako bi odredili sastav litosfere, regiona koji leži između Zemljine kore i ploče.

Utvrdili su da je pre erupcije litosfera bila ispunjena hlorom, bromom i jodom, ali čini se da su nakon erupcije ovi elementi nestali.

“Zaključili smo da je veliki rezervoar halogena koji je bio uskladišten u sibirskoj litosferi poslat u zemljinu atmosferu tokom vulkanske eksplozije, efikasno uništavajući ozonski sloj u to vreme i doprinoseći masovnom izumiranju,“ rekao je Brodli.

Webtribune.rs