„Komersant“: Vučić odbio rusku vojnu bazu ali se najavljuju NATO instruktori u srpskoj bazi „Jug“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da „Srbiji nisu potrebne ničije vojne baze“. Time je razjasnio pitanje koje je zabrinjavalo mnoge u njegovoj zemlji i inostranstvu da li će Rusija napraviti sopstvenu vojnu bazu na teritoriji Srbije.

O postojanju ovakvih planova u Srbiji se razgovaralo posle izjave ruskog ambasadora u Beogradu koju je dao početkom nedelje. Reči srpskog predsednika su ocenjene kao namera da se nastavi balansiranje između Rusije i Zapada.

U međuvremenu, Srbi doživljavaju kao upozorenje Moskve nedavnu izjavu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da „Srbija više neće moći da sedi na tri stolice“.

O detaljima – dopisnik „Komersanta” sa Balkana Genadij Sisojev.

„Srbiji nisu potrebne ničije vojne baze. Održaće vojnu neutralnost i savezničke odnose. Neće se stideti svojih veza sa Rusijom, Kinom, SAD i EU, ali će se brinuti o sebi“, rekao je Aleksandar Vučić krajem prošle nedelje u intervjuu za srpsku TV Prva.

Ovaj intervju je bio svojevrsni odgovor na izjavu ruskim medijima nekoliko dana ranije ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka. „Stvaranje ruske vojne baze u Srbiji je suverena stvar ove zemlje, plus to je pitanje interesa same Ruske Federacije“, rekao je ruski ambasador.

Izjava ambasadora podigla je veliku buku u Srbiji. Mnogi srpski mediji i stručnjaci odmah su zamerili Rusiji da „širenjem informacija o ruskoj vojnoj bazi namerno podriva interese Srbije u trenutku kada je pod velikom pažnjom Zapada u vezi sa formiranjem nove vlade i odluka o pridruživanju sankcijama” protiv Ruske Federacije. A beogradski Blic, uticajan i blizak vlasti, čak je optužio Rusiju da „pokreće hibridni rat protiv Srbije“.

U tom kontekstu, reči predsednika Srbije o opredeljenju zemlje za vojnu neutralnost zvučale su prilično suzdržano i doživljavane su kao njegova želja, s jedne strane, da ne forsira temu ruske vojne baze, a s druge strane, da ne kvari odnose sa Moskvom, koja, kako je sam više puta ponovio Vučić, „obezbeđuje Srbiji najjeftiniji gas u Evropi i podržava je na Kosovu“.

Izvori Komersanta u Beogradu, koji su upoznati sa stavom srpskih vlasti, oprezne izjave predsednika objašnjavaju nedavnom intenziviranom vojnom saradnjom Srbije i SAD, pre svega u vojnoj bazi Jug kod Bujanovca na jugu zemlje.

Ovo je potvrdio Aleksandro Pedraza, šef američke Kancelarije za odbrambenu saradnju (ODC), koja koordinira interakciju srpske vojske sa Pentagonom. Prema njegovim rečima, prioritet vojne saradnje SAD i Srbije je razvoj baze Jug kao „glavnog centra za obuku srpske vojske po standardima NATO-a i obuku srpskih specijalnih snaga za učešće u mirovnim operacijama”.

Zanimljivo je da je izjava ruskog ambasadora, koja je podigla toliku buku u Srbiji, usledila samo nedelju dana posle izjave predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka o politici zvaničnog Beograda. „Srbija bi želela da sedi na tri stolice – EU, SAD, Rusija, ali to više neće moći“, upozorio je beloruski lider svoje „prijatelje-Srbe“.

U Srbiji su ove reči gotovo jednoglasno ocenjene kao poziv Beogradu da stane na stranu Moskve u aktuelnoj geopolitičkoj konfrontaciji, koji je ona uputila preko svog beloruskog saveznika.

„Ovakav signal je skoro prvi put da je Srbija poslata sa istoka i krajnje je jasna: Beograd može da računa na Rusiju i Belorusiju ako stane na njihovu stranu“, rekao je bivši ambasador Srbije u Minsku, a sada stručnjak za spoljnu politiku Srečko Đukić. „To znači da Srbija, ako sebe naziva prijateljem Rusije i Belorusije, ne treba da ima prijatelje na strani i da ide sa Moskvom i Minskom do kraja ili pređe na drugu stranu“.

Prema rečima sagovornika Komersanta, „vlasti Srbije su odavno trebale da shvate da ne mogu dugo da sede na tri stolice i da sada vode nojevu politiku zabijanja glave u pesak, jer to neće uspeti ni na jednoj strani“. Ipak, smatra Srečko Đukić, u narednim mesecima malo je verovatno da će kardinalne promene u takvoj politici Beograda biti stvarne – „sve dok stolice ne počnu da se razmiču”.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs