Naslovnica ŽIVOT Kome se savetuje spavanje u čarapama, a za to koga nije dobro?

Kome se savetuje spavanje u čarapama, a za to koga nije dobro?

Spavanje u čarapama je prilično neobična navika, za neke, posebno toplokrvne ljude može da bude prava noćna mora, ali za ljude koji su budni do ranih jutarnjih sati čarapice na nogama mogu da budu lekovite.

Naime, istraživači su otkrili da nošenje čarapa u krevetu pomaže da se brže zaspi jer čarape, kako kažu, mogu da „izleče“ besane noći.

Spavanje u čarapama pokazalo se kao dobra uspavanka

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Stručnjaci iz Sleep Foundation navode da nošenje čarapa u krevetu pomaže u procesu distalne vazodilatacije – na poboljšanje snabdevanja ruku i stopala krvlju, čime se smanjuje osnovna telesna temperatura.

Pripremajući se za spavanje, telo proizvodi hormon melatonin, koji smanjuje temperaturu tela. Obuvanjem čarapa uveče, pred spavanje, temperatura tela se teže snižava. Povećavanje protoka krvi zagrevanjem stopala, bilo nošenjem čarapa u krevetu ili na drugi način, može da pomogne ljudima da brže utonu u san.

[adsenseyu1]

U jednoj od istraživačkih studija učesnici, koji su spavali u čarapama ili su koristili druge metode zagrevanja stopala – ne samo da su brže zaspali, već su izjavili da su i bolje i duže spavali, navode istraživači iz Sleep Foundation.

Ko nosi čarape za oko 7 minuta brže zaspi

Dokazi istraživača sa Seulskog nacionalnog univerziteta u Južnoj Koreji podržavaju ideju da je spavanje u čarapama dobro za ljude koji pate od nesanice ili teže padaju u san. U mini-analizi učestvovalo je 6 muškaraca (sličnih po godinama, visini i telesnoj težini), koji su na spavanje išli u čarapama i bosonogi.

Temperatura vazduha životne sredine tokom trajanja istraživanja bila je 23 °C. Tokom sedmosatnog ciklusa, kvalitet sna meren je pomoću aktigrafije zgloba. Ostale mere su uključivale:

[adsenseyu4]

– latenciju početka spavanja,
– efikasnost spavanja,
– ukupno vreme spavanja,
– broj buđenja,
– buđenje nakon početka spavanja.

Rezultati su pokazali da su ljudi koji su na spavanje odlazili u čarapama u proseku 7,5 minuta brže tonuli u san od onih koji su bili bez čarapa. Učesnici istraživanja koji su spavali u čarapama ne samo da su brže zaspali, već su spavali 32 minuta duže, a i prijavljivali su kvalitetan, zdrav san. Ovi rezultati pokazuju da bi kvalitet sna mogao da se poboljša regulisanjem temperature stopala tokom spavanja.

Spavanje u čarapama od prirodnih vlakana

Istraživači naglašavaju da ko spava u čarapama mora i da pronađe odgovarajući par čarapa, jer san neće doći na oči ako vas nešto steže oko listova i zaustavi dotok krvi. Savet je da se spava u nekim starim, dovoljno labavim čarapama od prirodnih materijala – pamuka, vune ili kašmira, u zavisnosti od godišnjeg doba.

Kako bi se obezbedila pravilna cirkulacija krvi treba izbegavati kompresione čarape, kao i one najnovije, tek kupljene, koje imaju jaku gumu. Takođe, spavanje u čarapama, po rečima stručnjaka, ne preporučuje se osobama koje imaju problem sa cirkulacijom ili otečenim stopalima.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(eklinika,telegraf.rs)