Naslovnica SPEKTAR Ko je naredio udar na Srbiju i zašto?

Ko je naredio udar na Srbiju i zašto?

Hilari_Klinton gsv

Opšta ofanziva na Srbiju po nalogu Hilari Klinton. Pakt uperen protiv naše zemlje, a koji je najavio Enver Hodžaj, zamenik premijera lažne države Kosovo, i u njega uvrstio režime u Podgorici, Skoplju i Zagrebu, direktno je inicirala bivša državna sekretarka SAD.

Prema saznanjima Srpskog telegrafa, od pouzdanih izvora u diplomatskim krugovima u Beogradu, iza najnovijeg napada na Srbiju stoji namera Klintonove da onemogući bilo kakav dogovor o Kosovu i time saplete ljutog protivnika Donalda Trampa, ojačavajući istovremeno svoje pozicije u kandidaturi za predsedničke izbore u SAD 2020. godine.

[adsenseyu1]

– Hilari je nedavno najavila da će se gotovo izvesno upustiti u trku za Belu kuću. Da bi u toj borbi imala bilo kakve šanse, s obzirom na lošu reputaciju koju ima, ona mora da napadne Trampa gde god može. Balkan je jedna od tih tačaka, a biće ih širom sveta još jer je nova američka administracija u velikoj meri promenila politiku prema ovom regionu i zato bi neuspeh nove strategije u stvari bio doživljen kao Trampova nesposobnost da bilo šta i bilo gde reši – objašnjava naš sagovornik, ističući da je potpuno sigurno da Hodžaj takvu izjavu o paktu protiv Srbije ni u ludilu ne bi mogao da izgovori bez odobrenja spolja.

Da takozvana američka duboka država, kojoj je najveći cilj rušenje Trampa i povratak na vlast u Vašingtonu, stoji iza poslednjih dešavanja, slažu se i sagovornici.

[adsenseyu5]

– Hodžaj je trećerazredna garnitura vlasti u Prištini i kada političar takvog kalibra izlazi u javnost, on ne iznosi stavove koje je sam osmislio nego stavove zapadnih centara moći. To su u ovom slučaju emisari duboke države oličeni u raznim američkim ambasadorima u Evropi i uopšteno u američkoj administraciji, kao i stratezi NATO u Briselu, koji su potpuno pod kontrolom duboke države. To su izvori iz kojih je potekla ovakva ideja – navodi Srđan Perišić, profesor međunarodnog prava.

On navodi da je reč o starom atlantističkom konceptu da Srbe treba rasparčati ne samo kao narod u više država već tako da se onemogući njihovo jedinstveno delovanje uopšte.

– To je ovo što najavljuje Hodžaj, da je Srbiju moguće efikasno kontrolisati pomoću albanske i hrvatske poluge. To su takozvana geopolitička klešta NATO. Pomoću njih se Srbiji ne sme dozvoliti da bude značajan faktor na Balkanu. Tim dvema polugama treba da se pridruže Crna Gora, koja se već odrekla srpskog identiteta, i Makedonija – govori Perišić i potvrđuje da bi stvaranje ovakvog pakta bilo usmereno i protiv Trampa, baš kao i trenutni sukob na relaciji Ukrajina-Rusija u Azovskom moru.

I analitičarka Jelena Vukoičić veruje da iza ideja o paktu stoje američki interesi, ali ne zvanični jer Balkan i Kosovo, prema njenom mišljenju, nisu na listi prioriteta na način na koji je to bio slučaj u prethodnoj administraciji.

– Svi znamo da je za kvazidržavu Kosovo najzaslužnija porodica Klinton i da su oni finansijski profitirali od kosovskih Albanaca, pa je sasvim realno da ona gura ovu ideju – zaključuje Vukoičićeva.

(Srpski Telegraf)

[adsenseyu5]