Naslovnica IZA OGLEDALA Kinezi uspešno testirali neuhvatljivo nuklearno oružje: Amerika nema odbranu – VIDEO

Kinezi uspešno testirali neuhvatljivo nuklearno oružje: Amerika nema odbranu – VIDEO

[adsenseyu3]

Illustraion+missile

[adsenseyu2]

Kina je uspešno isprobala hipersonično oružje DF-ZF, od koga, kako navodi „Diplomat“, trenutno ne postoji odgovarajuća odbrana.

Prema najoptimističnijim prognozama, projektil bi mogao da bude operativan do 2020. godine.

Manevarska bojeva glava velike brzine oprobana je u raketnom test-centru Vuzai, u središnjoj kineskoj provinciji Sanki, oko 400 kilometara jugozapadno od Pekinga.

kina

„Jedrilicu, koja je letela brzinom od nekoliko hiljada milja na sat, pratio je satelit, jer je letela duž ivice atmosfere“, naveo je Bil Gerc.

Kina je ovo oružje testirala ukupno sedam puta. Poslednji put ultrabrza raketa DF-ZF, koja navodno može da prodre kroz odbrambeni sistem SAD, lansirana je u novembru 2015.

[adsenseyu4]

DF-ZF navodno može da razvije brzinu od čak 12.359 kilometara na sat. Ova raketa s bojevom glavom kruži na samoj granicu između kosmosa i atmosfere, oko 100 kilometara iznad zemlje, i to pomoću velikih balističkih raketa, bustera.

Jednom kada dostigne tu visinu, ona počinje da „jedri“ po relativno ravnoj trajektoriji i ubrzava do 6.173 kilometra na sat.[adsenseyu6]

https://youtu.be/wU9ztf0yEZA

Vojni zvaničnici SAD potvrdili su u junu 2015. godine da je DF-ZF uspeo da izvede „ekstremne manevre“ tokom probnog leta.

Ovu letelicu čini posebno opasnom to što ne postoji odgovarajuća odbrana protiv ovog novog hipersoničnog oružja.

Letelica može biti postavljena na balističkim raketama kratkog ili interkontinentalnog dometa i mogu da prodru kroz brojne slojeve vazdušne odbrane.

Stručnjaci pretpostavljaju da je Kina i dalje oko dve decenije daleko od toga da do kraja razvije projektil DF-ZF, mada neki analitičari smatraju da bi novo oružje moglo biti operativno već 2020. godine.

(RTS,Webtribune.rs)

[adsenseyu1]