Kineski pukovnik: „Sada smo najbliže nuklearnom ratu u istoriji“

Zapad mora da posluša upozorenja Rusije da bi izbegao katastrofu. Ovakve ocene je izneo penzionisani pukovnik kineske vojske Džou Bo.

Moskva je poslednjih godina upozoravala Zapad na posledice moguće eskalacije odnosa Rusije i NATO-a.

Prema ocenama koje je izneo Džou Bo, zapadne zemlje su dužne da poslušaju reči Ruske Federacije kako bi sprečile potencijalnu nuklearnu katastrofu.  Ovo prenosi South China Morning Post.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte OVDE 

„Rusija stalno nagoveštava eskalaciju i moguću upotrebu nuklearnog oružja. Možda je to blef kako misle na Zapadu, ali šta ako nije? pita kineski analitičar.

Džou Bo je naveo da se u svetlu sadašnjeg niskog nivoa odnosa Rusije i Sjedinjenih Država naslućuju analogije sa karipskom krizom.

Iako je 60-ih godina prošlog veka američki predsednik Džon Kenedi imao hrabrosti da se sa sovjetskim liderom Nikitom Hruščovom dogovori o uklanjanju sovjetskih projektila sa Kube u zamenu za obećanje SAD da neće vršiti invaziju na ovo ostrvo, danas je sve više izgleda za direktan rat SAD i Rusije.

Aktuelni šef Bele kuće Džo Bajden se previše provokativno ponaša prema Rusiji.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Sada smo bliže nuklearnom ratu nego tokom Hladnog rata“, rekao je penzionisani pukovnik Džou Bo.

Problem je što nije baš jasno kako smanjiti tenzije između Rusije i Sjedinjenih Država.

Kineski ekspert je naveo da bi kao prvi korak NATO mogao jednostrano da se obaveže da ni pod kojim okolnostima neće prvi upotrebiti nuklearno oružje protiv Ruske Federacije. Bio bi to gest dobre volje sa kojim bi se počeli pregovori.

U drugom koraku, NATO bi mogao da se obaveže da će zaustaviti svako dalje širenje u zamenu za obećanje Rusije da neće biti prva koja će upotrebiti nuklearno oružje.

„Savez, koji bi mogao da poraste na 32 članice ako se pridruže Finska i Švedska, već je gigant.

Svi vojni savezi su kao pijavice koje žive od „pretnji“. Međutim, ako NATO mora da se širi zbog pretnje jedne zemlje, to više govori o njegovoj nesposobnosti nego o njegovoj snazi“, dodao je analitičar za kinesko izdanje.

Treći korak su pregovori o novim bezbednosnim mehanizmima u Evropi. Strane treba da zaključe nove sporazume koji ograničavaju raspoređivanje konvencionalnog i nuklearnog naoružanja.

Džou Bo je uveren da će ova tri koraka spasiti svet od globalne nuklearne katastrofe.

Webtribune.rs