Naslovnica SPEKTAR Kineski manevar na granicama SAD razbesneo je Vašington

Kineski manevar na granicama SAD razbesneo je Vašington

       

Američki establišment se plaši kineske baze na Kubi, koja se navodno koristi za obaveštajne poslove vezane za SAD.

Prema politikologu Konstantinu Blohinu, glasine o špijunaži razbesnele su Vašington.

Predsednici komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma i Senata Majkl Mekol i Robert Menendez zatražili su od državnog sekretara Entonija Blinkena i direktora CIA Vilijama Bernsa da održe privatni sastanak.

Događaj bi trebalo da bude posvećen bazi na Kubi, koju Kina navodno koristi za sprovođenje elektronskih obaveštajnih podataka protiv Sjedinjenih Država. Ovo je saopštila pres-služba Mekola.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Shvatajući osetljivost ovog pitanja, kongres i dalje zahteva više transparentnosti i jasnoće o razvoju događaja. Da bismo ispunili svoje ustavne dužnosti kao predsedavajući Komiteta Senata za spoljne poslove i Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma i kao predstavnici američkog naroda, od suštinskog je značaja da znamo do detalja pravu prirodu i svrhu obaveštajne službe na Kubi“.

[adsenseyu1]

Wall Street Journal je 8. juna tvrdio da se na Kubi pojavila kineska baza koja bi mogla da prisluškuje i presreće komunikacije na jugoistoku Sjedinjenih Država, gde se nalaze mnoge vojne baze. Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD, rekao je da su podaci koje su dali mediji netačni.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je izveštaje o špijuniranju Sjedinjenih Država sa Kube. Na sličan način na temu obaveštajnih službi komentarisalo je i Ministarstvo spoljnih poslova.

Amerikanac Konstantin Blohin je u razgovoru za ruske medije odmah naglasio da nema stopostotnih dokaza o špijunaži. Štaviše, nema pouzdanih podataka o tome da li ova baza podataka uopšte postoji. Prema rečima Blohina bilo je oprečnih tvrdnji iz raznih izvora: jedni tvrde da će Peking tek nešto da gradi na Kubi, drugi su uvereni da to već postoji. Zaista je teško reći da li postoji kinesko prisustvo na ostrvu.

„Jasno je da će to razbesneti Amerikance, jer Kina ovde ide stopama Sovjetskog Saveza. Onda smo otišli, a ako Kina zauzme mesto, onda će to biti ponavljanje sovjetske verzije u kineskoj verziji “, rekao je ekspert.

Razlozi zbog kojih je „Kuba kost u grlu SAD“ su očigledni, dodao je Blohin. „Ako Kuba sada dobije podršku od druge ekonomske supersile, naime Kine, onda će to biti udarac za Sjedinjene Države“, rezimirao je Blohin.

Kuba je strateški partner Rusije, odnosi zemalja ne podležu spoljnim uticajima okolnosti. Ovo je ranije saopštio pomoćnik predsednika za međunarodne poslove Jurij Ušakov.

 

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte