KINESKI EKSPERTI: Vest o masovnoj proizvodnji ruskih Su-57 šokirala vojsku SAD

SAD su burno reagovale na vest da se Rusija sprema da pokrene masovnu proizvodnju lovaca pete generacije Su-57. O tome su pisali novinari kineskog izdanja Sina.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije će do kraja ove godine dobiti četiri najnovija lovca, a u narednih šest godina njihov ukupan broj će dostići 76 aviona.

Sa velikim stepenom verovatnoće, neki od ovih Su-57 će dobiti motore drugog stepena, poznate i kao „proizvod 30“.

U Sjedinjenim Državama, vest je šokirala rukovodeću vojnu garnituru, smatraju analitičari Sina.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Pentagon nije računao na to da će Rusija za tako kratko vreme dobiti tako impozantan broj ovih borbenih vozila.

„Suočene sa masovnom proizvodnjom ruskog lovca Su-57, Sjedinjene Države su reagovale sa neodobravanjem “, tvrde kineski analitičari.

Danas američko vazduhoplovstvo ima svoje lovce pete generacije. To su F-22 koji je ukinut 2011. godine i moderniji F-35.

Ovaj drugi, inače, postoji u više od 720 jedinica. Ipak, Amerikancima ne odgovara proizvodnja ovih ruskih aviona, pa su već kritikovali pokretanje masovne proizvodnje Su-57.

Vredi napomenuti da ovo nije jedina letelica koja izaziva zabrinutost SAD. U leto, na aeromitingu MAKS-2021, predstavljen je prototip još jednog multifunkcionalnog lovca pete generacije, Su-75 Šah-mat. Pretpostavlja se da će letelica biti izvozna i da će konkurisati američkom F-35.

Ranije je objavljeno da se u Ruskoj Federaciji razvija jedinstvena municija specijalno za Su-57. Reč je o maloj hipersoničnoj taktičkoj raketi dugog dometa „Ларчинка-МД“.

Webtribune.rs