KINESKI EKSPERTI: Incident na Bliskom istoku šokirao vojsku SAD – Avion slučajno upao u zonu dejstva ruskog sistema „Былина“

Mogućnosti savremenih sistema za elektronsko ratovanje u Rusiji neprijatno su iznenadile američku vojsku. Takve podatke izneli su stručnjaci iz NR Kine.

Razvoj ruskog vojno-industrijskog kompleksa uvek je u centru pažnje stručnjaka industrije, a ponekad svojim karakteristikama zadivljuje čitavu svetsku zajednicu.

Prema kineskim analitičarima, jedno od najzanimljivijih tehnoloških znanja Ruske Federacije poslednjih godina postao je sistem za elektronsko ratovanje РБ-109А Былина.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Былина“ je potpuno autonoman kompleks, razvijen korišćenjem tehnologija veštačke inteligencije“, napominju kineski analitičari.

Sistem je sposoban da nezavisno otkriva i prati avione, satelite, radio stanice i druge ciljeve.

Prepoznavši objekat, kompleks traži najefektivniji način da suzbije neprijatelja. Mogućnosti ove platforme su toliko impresivne da neki zapadni stručnjaci sumnjaju da je to uopšte moguće.

Prema rečima kineskih analitičara, američko vazduhoplovstvo je iz sopstvenog iskustva naučilo da to nije fantazija.

Stručnjaci iz NR Kine podsetili su da je pre izvesnog vremena u javnosti postala poznata prilično zanimljiva priča.

Američka vojska se požalila da je pilot njihovog borbenog aviona naišao na neobične probleme tokom leta, koji se dogodio u neposrednoj blizini Sirije. Elektronski sistemi aviona iznenada su se pokvarili, a borbeni avion je skrenuo sa kursa.

„Pilot je izgubio kurs pod uticajem nepoznate energije i morao je da se vrati u bazu hitno“, naveli su kineski stručnjaci.

Prilikom pregleda aviona ispostavilo se da su mnogi od elektronskih senzora bili izloženi najjačem udaru, bukvalno ih je „spržio” neki uređaj.

U Kini se veruje da je američki lovac slučajno pao u zonu delovanja ruskog sistema za elektronsko ratovanje Былина, koji je bio aktivan u bliskoistočnom regionu.

Ovaj incident potvrđuje da je Rusija ispred ostatka sveta u stvaranju tehnologija elektronskog ratovanja“, rekli su novinari NR Kine.

Webtribune.rs