Naslovnica U FOKUSU Kineska mornarica testirala najmoćniji elektromagnetni top na svetu

Kineska mornarica testirala najmoćniji elektromagnetni top na svetu

Kineska mornarica saopštila je da je testirala najmoćniji elektromagnetni top na svetu na sposoban da lansira projektile velikom brzinom i uz veliku preciznost, objavio je „Saut čajna morning post“.

Prilikom testiranja koje je prvi put otkriveno javnosti, upotrebljen je elektromagnetni lanser koji je projektil težine 124 kilograma ubrzao do 700 kilometara na čas za manje od 0,05 sekundi.
To je najteži projektil koji je korišćen u eksperimentu sa topom sa kalemima, dodaje se u izveštaju.

Stručnjaci kažu da ova brzina omogućava da sa ogromnim stepenom preciznosti pogađate ciljeve na udaljenosti od nekoliko kilometara.

Kineski istraživački tim već radi na razvoju još moćnije varijante ovog topa.

Sledeći model, prema rečima konstruktora, biće sposoban da ispaljuje projektil brzinom do 3.600 kilometara na čas. Očekuje se da će domet takvog projektila premašiti 100 kilometara, što je rekord za bilo koju vrstu artiljerijskog oruđa.

Poređenja radi, obična artiljerijska granata ima tendenciju da putuje brzinom od oko 1.000 metara u sekundi.

Projektil u cevi sa zavojnicama ostaje centriran u EM zavojnici tokom lansiranja, sprečavajući kontakt sa zidom cevi i omogućavajući brzo, ponovljeno ispaljivanje bez habanja komponenti.

[adsenseyu1]

Iz nekoliko razloga, topovi sa zavojnicama imaju potencijal da naprave revoluciju ratovanja omogućavajući brže, preciznije i razorne napade na neprijateljske ciljeve. Pored toga, mogli bi da se koriste za lansiranje projektila ili slanje satelita u svemir.

Tehnologija u principu nije nova, Sjedinjene Države su napravile uređaj za ispitivanje municije sa elektromagnetnim zavojnicama kalibra 120 milimetara u nacionalnoj laboratoriji Sandija, koji može ispaliti projektil težak 18 kilograma.

Kineski tim, koji predvodi profesor Guan Ksiaocun sa Mornaričkog univerziteta inženjeringa, ističe prednosti topova na zavojnicu, kao što su veće brzine lansiranja, niži troškovi lansiranja i kraće vreme pripreme u poređenju sa tradicionalnom artiljerijom.

Topovi sa zavojnicama (vrsta Gausovog topa) ispaljuju projektile velikom brzinom tako što ih ubrzavaju koristeći elektromagnetnu, a ne hemijsku energiju (kao kod konvencionalnog vatrenog oružja).

Ako su ranije glavni parametri za procenu oružja bili njegova snaga i domet paljbe, sada se u jednačinu uvodi još jedna varijabla – brzina.
Ovo je posebno važno u uslovima savremenog ratovanja, gde je svaka sekunda važna, a ishod neprijateljstava može zavisiti od brzine reakcije i preciznosti gađanja.

Kina već dugi niz godina ulaže u istraživanje i razvoj novih tehnologija. Gausov top će verovatno biti samo jedan od mnogih primera brzog tehnološkog rasta ove zemlje.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

(RT)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social