Naslovnica IZA OGLEDALA Kina: SAD stvaraju biološko oružje koje može da uništi samo određene narode

Kina: SAD stvaraju biološko oružje koje može da uništi samo određene narode

Kina optužuje SAD za stvaranje biološkog oružja usmerenog protiv određenih etničkih grupa, prenosi Newsweek.

Zvanični predstavnik kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Van Venbin, optužio je Sjedinjene Države za razvoj biološkog oružja protiv određenih rasa, u odgovoru na komentar državnog sekretara SAD-a, Entonija Blinkena, koji je ranije izrazio „zabrinutost“ zbog navodnog masovnog prikupljanja DNK stanovništva Tibeta od strane kineskih vlasti.

U razgovoru sa novinarima, zvanični predstavnik kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Van Venbin, kritikovao je izjavu državnog sekretara SAD-a, Entonija Blinkena, da navodno Kina prikuplja podatke o ljudskom genomu u vezi sa etničkim manjinama u tibetanskoj provinciji Xinjiang radi dodatne kontrole i nadzora nad njenim stanovnicima, piše Newsweek.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ove nedelje je Blinken izrazio „zabrinutost“ zbog izveštaja o navodnom masovnom prikupljanju DNK stanovništva Tibeta od strane kineskih vlasti.

„Ove tvrdnje ne izdržavaju kritiku i znače samo stvaranje senzacionalističkih vesti“, rekao je kineski diplomata o komentarima njegovog američkog kolege. Prema njegovim rečima, u Kini se poštuje zakonodavstvo i privatni život svih njenih građana, bez obzira na njihovo etničko poreklo.

[adsenseyu1]

Prema izjavi predstavnika kineskog Ministarstva inostranih poslova, SAD sami provode masovno prikupljanje i korišćenje genomskih informacija, citirajući članak iz The Wall Street Journal-a u kojem se, prema njegovim riječima, tvrdi da je Pentagon razvio istraživačke planove za napad na svoje protivnike genetski modifikovanim oružjem.

Novinarima je objasnio da se radi o genomskim podacima azijskih Kineza, europskih Arijevaca i bliskoistočnih Arapa koje prikupljaju američki vojnici.

Wang je takođe citirao rusku državnu novinsku agenciju RT, rekavši da se u članku objavljenom 2017. godine navodi da je američko

Vang je takođe citirao rusku državnu novinsku agenciju RT, rekavši da je članak objavljen 2017. godine izvestio da je Komanda za obrazovanje i obuku vazduhoplovnih snaga „jednom raspisala tender za uzorke ribonukleinske kiseline (RNA) i sinovijalne tečnosti Rusa “.

Prema rečima portparola kineskog ministarstva spoljnih poslova, „sasvim je jasno ko tačno koristi genomske informacije u tajne svrhe “ .

[adsenseyu4]

Predstavnik avijacijskog komandovanja Bo Dauni je 2017. godine izjavio za RIA Novosti da Američke vazduhoplovne snage sprovodi studije mišićno-skeletnog sistema kako bi identifikovao biomarkere različitih povreda.

Prema rečima vojnog zvaničnika, budući da je u početnom skupu podataka koji je poslala američka kompanija bilo uzoraka prikupljenih u Rusiji, za drugi skup su takođe bili potrebni uzorci iz Rusije, zaključuje Newsweek.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte