KINA: Nećemo vam se pridružiti – Sankcije Rusiji su jednostrane, bez osnove i međunarodnog prava

 

Kina odbija da se priključi sankcijama zapadnih zemalja protiv Rusije, rekao je ministar spoljnih poslova Vang Ji, prenela je danas kineska agencija Sinhua.

„Kina nije strana u (ukrajinskoj) krizi i još manje hoće da bude pogođena sankcijama“, rekao je juče Vang Ji u telefonskom razgovoru sa svojim španskim kolegom Hoseom Manuelom Alvaresom.

On je rekao da se Kina „uvek protivi pribegavanju sankcijama za rešavanje problema, posebno jednostranim sankcijama bez osnove i međunarodnog prava“.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Kina ima prava da očuva svoja legitimna prava i interese“, ocenio je on.

SAD su ocenile kao „duboko zabrinjavajući“ stav svrstavanja Kine sa Rusijom u odnosu na rat u Ukrajini, rekla je juče visoka zvaničnica Bele kuće posle sastanka na visokom nivou u Rimu između savetnika presednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana i Janga Điječija, najvišeg zvaničnika za diplomatiju u Komunističkoj partiji Kine.

Peking je juče odbacio kao „lažne vesti“ navode američkih medija prema kojima je Moskva tražila od Pekinga da joj pruži vojnu i ekonomsku pomoć.

Rusija je takođe navela da nije tražila pomoć i da joj pomoć ne treba. „Gledamo vrlo pažljivo u kojoj meri Kina i svaka druga zemlja pruža pomoć Rusiji, bilo da se radi o materijalnoj, ekonomskoj ili finansijskoj pomoći“, rekao je juče portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

„Dali smo vrlo jasno na znanje Pekingu da nećemo ostati skrštenih ruku. Nećemo dozvoliti nijednoj zemlji da nadoknadi gubitke koje snosi Rusija“ zbog zapadnih sankcija, rekao je Prajs u izjavi posle razgovora dvojice visokih zvaničnika SAD i Kine u Rimu.

(beta)