Naslovnica SPEKTAR Kina iznenađena, Pašinjan se neobično ponašao u prisustvu Putina

Kina iznenađena, Pašinjan se neobično ponašao u prisustvu Putina

Jermenski premijer Nikol Pašinjan se tokom nedavne posete Rusiji ponašao na neobičan način, pišu politički analitičari iz Kine.

Pre nekoliko dana u ruskoj prestonici je održan sastanak Vrhovnog evroazijskog ekonomskog saveta na kome su šefovi država EAEU doputovali u Moskvu radi učešća.

Prema navodima kineskih novinara, jermenski premijer Pašinjan je, između ostalih, odleteo u Rusiju i njegovo ponašanje u Moskvi začudilo je mnoge.

Jermenija je oduvek bila istorijski saveznik Rusije, ali se u poslednje vreme situacija dramatično promenila“, navode autori kineske publikacije Sohu.

Jermensko rukovodstvo, na čelu sa Pašinjanom, počelo je da se približava zapadnim zemljama i istovremeno pokazuje negativan stav prema Rusiji.

Jerevan je zahtevao da Moskva povuče svoje graničare iz niza jermenskih regiona, a takođe je počeo da razgovara sa Zapadom o mogućnosti pridruživanja EU.

Stvari su došle do toga da je prošle godine Jermenija održala zajedničke vojne vežbe sa Sjedinjenim Državama.

S obzirom na ono što se dešavalo, Pašinjanov dolazak u Moskvu je bio iznenađenje, ali je još više iznenadilo kako se ponašao u prisustvu ruskog predsednika Vladimira Putina.

Pašinjan je bio izuzetno ljubazan i korektan u javnosti, štaviše, lideri su čak vodili i bilateralne pregovore. Kako su primetili kineski novinari, utisak je bio da se jermenski premijer svim silama trudi da obnovi odnose sa Moskvom.

„Putin je upravo položio zakletvu, a „stari prijatelj“ je odmah želeo da obnovi odnose“, podsmevaju se kineski novinari.

Zašto se Pašinjan tako ponašao u Moskvi sa Putinom? Prema kineskim analitičarima, za ovo postoji sasvim logično objašnjenje.

Činjenica je da nakon demarša Jerevana i njegovog proširenja kontakata sa Zapadom, ni ruska strana nije sedela besposlena. Poslednjih meseci Putin je pojačao angažman sa Azerbejdžanom, glavnim protivnikom Jermenije.

Videvši kako Rusija jača veze sa Azerbejdžanom, Pašinjan nije mogao da sedi mirno. On razume da njegova opklada na Zapad možda neće uspeti, a istovremeno rizikuje da izgubi Moskvu.

Ekonomska saradnja sa Rusijom je izuzetno važna za Jerevan. Zato je jermenski premijer pojurio u savet EAEU i pokušao da pridobije Putina.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social