Naslovnica U FOKUSU Kim Džong Un sa ćerkom na ponoćnoj paradi, Putin čestitao – FOTO

Kim Džong Un sa ćerkom na ponoćnoj paradi, Putin čestitao – FOTO

Severnokorejski lider Kim Džong-un prisustvovao je ponoćnoj paradi u Pjongjangu povodom obeležavanja 75. godišnjice osnivanja zemlje.

Paradu je u petak uveče organizovala Radničko-seljačka crvena garda, organizacija civilne odbrane, na prestoničkom trgu Kim Il-sung uoči današnje proslave Dana nezavisnosti Demokratske Narodne Republike Koreje, navodi korejska centralna novinska agencija.

Kim je posmatrao događaj, na kome se nije obraćao, u društvu, kako je izvestila KCNA „poštovane kćerke“, a veruje se da je u pitanju Kim Ju-ae, navodi Jonhap.

Kineska delegacija koju je predvodio potpredsednik Državnog saveta Liu Guodžong, kao i članovi ruskog vojnog ansambla „Aleksandrov“, posmatrali su paradu na poziv Pjongjanga, saopštila je KCNA.

Severnokorejski lider se u petak sastao sa kineskim zvaničnicima i izrazio zahvalnost predsedniku Si Đinpingu što je poslao visoku delegaciju na proslavu godišnjice, preneli su državni mediji.

Kina je spremna da intenzivira stratešku razmenu sa Severnom Korejom, kao i da pojača poslovnu saradnju i razvije veze kako bi doprinela regionalnom miru i stabilnosti, napisao je kineski predsednik Si Đinping u čestitki severnokorejskom lideru Kim Džong-unu povodom 75 godina od Dana osnivanja Demokratske Narodne Republike Koreje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u svojoj čestitiki Kimu naveo da je dalji razvoj bilateralnih odnosa Rusije i Severne Koreje u svim pravcima u skladu sa osiguranjem bezbednosti i stabilnosti Korejskog poluostrva i severoistočne Azije, prenosi TASS.

[adsenseyu1]

Putin je takođe istakao da je Sovjetski Savez bio prva država koja je priznala DNR Koreju, kao novu suverenu državu.

On je u pisanoj čestitki takođe poželeo Kim Džong-unu „dobro zdravlje i uspeh, a svim građanima Severne Koreje – mir i prosperitet“.

Kako prenosi KCNA, čestitke su uputili predsednici Egipta, Zimbabvea, Indonezije, Irana, Laosa, Nikaragve, Pakistana, Sirije, Ugande i privremeni predsednik Malija.

Kim planira da sledeće nedelje poseti Vladivostok, na ruskom Dalekom istoku, kako bi sa Putinom razgovarao o mogućnostima dalje vojne saradnje, objavio je u ponedeljak Njujork tajms.

U julu, kineska delegacija na čelu sa Li Hongdžongom, članom Političkog biroa vladajuće Komunističke partije, i ruska delegacija na čelu sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom prisustvovali su manifestacijama u Pjongjangu povodom proslave 70. godišnjice primirja u Korejskom ratu, posmatrajući vojnu paradu sa Kimom, navodi Kjodo.

 

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti

(Tanjug)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social