Kedmi otkriva ko stoji iza „Pandorinih papira“ – „Ne mislite valjda da se 600 novinara ujedinilo zbog zadovoljstva“ …

Otkrivene su finansijske tajne stotine svetskih lidera, političara i slavnih ličnosti u još jednom ogromnom curenju finansijskih dokumenata.

“Pandora papiri”, kako su nazvani, imaju skoro 12 miliona dosijea iz kompanija koje nude ofšor usluge u poreskim rajevima širom sveta.

Izraelski stručnjak Jakov Kedmi prokomentarisao je istragu koju je objavio britanski tabloid The Guardian kroz „Pandorin dosije“.

Međunarodni novinarski konzorcijum (ICIJ) sproveo je opsežnu istragu u kojoj je utvrdio umešanost mnogih velikih biznismena, političara, pa čak i svetskih lidera iz različitih zemalja.

Najzvučnije je bilo prisustvo na ovoj listi predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, za koga je utvrđeno da u svojoj domovini ima neregistrovanu firmu koja poseduje elitne nekretnine u Londonu.

Bivši šef izraelske službe „Nativ“ Jakov Kedmi, govoreći o objavljivanju „Pandorinog dosijea“ sa političkim stručnjakom iz Nemačke Aleksandrom Sosnovskim, primetio je da se takve istrage sprovode na zahtev.

U slučaju ICIJ -a, inicijator je bio američki milijarder Džordž Soros, rekao je stručnjak.

„Svetski špekulant i prevarant koji je srušio ekonomiju više zemalja sada je na čelu ove kompanije. A ako neko kaže da bi se 500-600 novinara moglo ujediniti u istrazi, bez Sorosevog novca, to je bajka“, naglasio je Kedmi.

Globalni cilj milijardera je, prema sagovorniku dr Sosnovskog, podrivanje trenutnog svetskog poretka. Iz tog razloga, Soros, koristeći novinare „kupljene dolarima“, ne pogađa određenu državu ili režim, već sve u nizu. Ova taktika mu omogućava da računa na brzo pokretanje procesa koji su mu potrebni.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

Webtribune.rs