Die Welt: Prestanite da lažete i recite otvoreno da „Zapadni Balkan“ NIKAD NEĆE UĆI U EU

Evropska unija mora da prestane da laže samu sebe o Zapadnom Balkanu  i umesto što veštački održava u životu iluziju o pristupanju, mora nedvosmisleno da kaže regionu da neće biti punpravnog članstva, piše nemački dnevnik Velt (Die Welt).

„Jedno je sigurno: Evropljani su proširenje na Zapadni Balkan do sada temeljito zabrljali. Ali za to nije odogovoran samo Brisel, već i zemlje kandidati. Post faktum, bila je teška strateška greška dati obećanje o pristupanju. Na taj način su u regionu stvorena ogromna očekivanja, koja nije moguće ispuniti“, piše list.

Velt u komentaru ocenjuje da bi sami troškovi integracije u slučaju Zapadnog Balkana bili tako visoki, da bi borba oko raspodele tih troškova erodirala i inače krhku Uniju. Evropljani su, dodaje list, dužni da kažu istinu i zato da ne bi izazivali dodatno razočaranje kod ljudi i sukcesivno destabilizovali region, preneo je portal Euraktiv Srbija.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Postavljajući pitanje šta je EU učinila pogrešno na Zapadnom Balkanu, list piše da je to, pored obećanog članstva, bio pre svega tehnokratsko-fazni pristup sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je trebalo da veže region za EU.

„Demonstriran je pun program briselske birokratije: godišnji samiti, savet za pridrživanje, odbor za pridruživanje, parlamentarni odbor, forum civilnog društva. Tako je trebalo da nastanu perfektni članovi u duhu takozvanih kriterijuma iz Kopenhagena, koji poštuju demokratske principe, koji su institucionalno osnaženi i ekonomski potpuno razvijeni. Istovremeno, u region je uloženo premalo novca“, piše Velt.

Sa druge strane, balkanska šestorka je u „začaranom krugu loše vladavine i ekonomsko-socijalne bede“ koja je dovela do emigracije i gubitka kvaliteta, ali i „pocepanih društava sa korumpiranim strukturama, kriminalom koji hara sve do najviših nivoa vlasti i sa polu-autokratskim liderima poput Aleksandra Vučića, Edija Rame i Mila Djukanovića“, piše Velt.

„Sramota je da EU podilazi akterima kao što je predsednik Srbije Vučić koji neprestano hvali Kinu, održava manevre sa Rusijom, ima ministra spoljnih poslova koji neguje velikosrpske fantazmagorije, brutalno postupa sa opozicionarima u svojoj zemlji i održava sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom zajednicom kojom dominira Rusija“, piše Velt.

Uz ocenu da su „rovovi izmedju pojedinih zemalja Zapadnog Balkana i posle dve decenije još uvek duboki, da je uzajamno nepoverenje veliko a spremnost za saradnju samo umereno izražena“, dnevnik piše da je važno da svih šest država napokon stvori zajedničko tržište, umesto što se u svakom problemu oslanjaju na EU.

„Zemlje zapadnog Balkana moraju da razviju autohtonu volju za reformama i pomirenjem, umesto što su se fiksirale na himeru budućeg članstva u EU“, piše dnevnik.

Onda bi, u optimističnom scenariju, za 15 godina bio zamisliv delimični pristup jedinstvenom evropskom tržištu, ali je važno do tada milijardama evra podržati region, a najavljenih 30 milijardi za narednih sedam godina su dobar korak, piše list.

„Izvoz stabilnosti kroz proširenje ta dugogodišnja mantra EU je gotova stvar. Ona je dovela i do toga da napredak integracije nije mogao da drži korak sa tempom širenja. A to je i jedan od razloga zašto je EU danas u tako katatoničnom stanju. Nove runde proširenja bi to samo pogoršale“, zaključuje Velt.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

(beta)