Katoličke opatice u Irskoj tvrdile da im je naređeno da unište sve dokumente u vezi sa testiranjem vakcina na deci

dokumenti4

Svedočanstvo iz katoličkog doma Besboruh za majke i decu u okrugu Kork u Irskoj, tvrdi da im je 2013. godine naloženo da unište „sve dokumente“ u vezi sa testiranjima vakcina na deci.

Dom je takođe bio u centru skandala u vezi sa masovnim grobnicama beba.

Katoličke opatice su priznale da je naredbu izdala Komisija za ispitivanje zlostavljanja dece (CICA), koja negira tu optužbu.

CICA je testirala vakcine na bebama sve dok sudski postupak nije zaustavio istragu.

Sestre svetih Isusovih i Marijinih Srca su to izjavile preko svojih advokata u pismu Tusli, Irskoj Agenciji za decu i porodicu. Pismo, datirano na januar 2015. godine, objavljeno je u novinama Irish Examiner, prema Zakonu o slobodi informisanja, piše IrishCentral.

Dnevnik Irish Examiner, preneo je u avgustu 2014. godine da je pismo poslao pomoćnik nadstojnika socijalnih radnika Perl Dojl koji je naveo niz pitanja u vezi sa materijalom koje je dobila agencija Tusla, u 2011. godini. Ovo pismo je poslato u isto vreme kada je irska vlada predložila pokretanje istrage o domovima za majke i decu.

U pismu je postavljeno ukupno 23 pitanja o smrti novorođenčadi, grobnicama, finansijskim zapisima i zapisima o vakcinama.

Među tim pitanjima, Dojl je pitao gde se nalazi „celoviti“ popis zapisa o vakcinama i kako su deca bila odabrana za vakcinisanje, da li je dobijena saglasnost majke i, ako da, gde su ti obrasci za pristanak.

Pet meseci kasnije red časnih sestara je odgovorio, preko svojih advokata, da su dobili upute da unište „sve dokumente po savetu komisije CICA.

U pismu se navodi:

„Zajednica je predala sva dokumenta koja su bila u posedu HSE-a. Kongregacija je 2013. godine bila upućena od strane Uprave za ispitivanje testiranja vakcina, pa je trebalo uništiti sva dokumenta koja su u njihovom posedu ili pod njihovom kontrolom u vezi sa testiranjima vakcina.“

CICA je saopštila kako nije izdala „takav uput“.

U 2014. godini, otkrivena je masovna grobnica u katoličkoj kući za neudate majke u Tuamu, u okrugu Galvej. 796 dece koja su umrla između 1925. i 1961. godine sahranjena su u masovne grobnice.

Nakon ovog strašnog otkrića uspostavljena je istraga Doma za majke i decu. Tim od tri advokata predvodi sudija Ivon Marfi. Oni istražuju šta se dogodilo sa više od 35.000 žena i dece smeštenih u ove domove između 1922. i 1998. godine.

Ogromno istraživanje ispituje uzroke smrti majki i dece u domovima, testiranja vakcina sprovedena na deci, kako su stanari završili tamo, kako su se lečili i gde su nakon toga otišli.

Bivši stanovnici nekih od 14 domova širom Irske počeli su privatno da svedoče.

(novi-svjetski-poredak.com)