Naslovnica SPEKTAR Katasonov: Američka elita se sprema da devalvira dolar!

Katasonov: Američka elita se sprema da devalvira dolar!

Finansijska elita Sjedinjenih Država namerava da smanji kupovnu moć svoje nacionalne valute.

Ovo mišljenje je izneo poznati ruski ekonomista, Valentin Katasonov, na „Jutjub“ kanalu „Точка Сборки“.

Prema njegovim rečima, to je neophodno kako bi se podstakla poslovna aktivnost u zemlji u uslovima opadanja ekonomskih pokazatelja. Osim toga, kako je objasnio specijalista, u istu svrhu, američke vlasti će uskoro morati da snize ključnu stopu.

Pooštravanje monetarne politike ili čak njeno održavanje na sadašnjem nivou, kako je objasnio ekspert, pogoršava ionako prilično depresivno stanje u američkoj ekonomiji. Treba joj bar neki podsticaj za razvoj.

„Jeftiniji“ novac bi, kako je primetio ekspert, trebalo da pomogne američkoj vladi da izbegne krizu plaćanja, kada ljudi nemaju dovoljno sredstava pri ruci i gube mogućnost da servisiraju svoje kredite.

Istovremeno, kako je objasnio specijalista, devalvacija dolara će svakako imati i svoju negativnu stranu. Konkretno, preplavljivanje privrede pristupačnijom likvidnošću dovodi do rizika od inflacije.

Dolar će u ovoj situaciji depresirati, upozorio je ekonomista. Međutim, i pored ove posledice devalvacije, prema ekspertu, rukovodstvo SAD će ipak preduzeti ovaj korak, jer su alternativni scenariji mnogo gori.

Ako se ne preduzme hitna akcija, onda, kako je objasnio Katasonov, uskoro može doći do recesije u američkoj ekonomiji, koja bi mogla nesmetano da preraste u depresiju, iz koje će zemlja biti veoma teško da izađe.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social