Kampanja nedostojna Srbije

Srbija uopšte nije nesvrstana, više od dve decenije je na evropskom putu i došlo je vreme kada morate da se opredeljujete, rekla je predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić o uvođenju sankcija Rusiji.

– To što bismo mi sada uveli sankcije Rusije ne bi oštetilo Rusiju i ruski narod, ali ako to ne uradimo, može da ima posledice po nas i naše građane – rekla je Grubješić.

Prema njenim rečima, ruska agresija na Ukrajinu je pokazala urgentnost evropskog jedinstva.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Kazala je da od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine postao dominantan antizapadni narativ, da se EU gotovo i ne pominje i stvara se percepcija da odatle dolaze samo zahtevi, ucene i pritisci, iako je Unija najveći donator, investitor i trgovinski partner.

– Ali, narativ menja percepciju građana. Pa kad gledate istraživanja, građani kažu da je najveći donator Srbije Kina, Rusija… – kazala je Grubješić.

Govoreći o poseti predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela Beogradu, ocenjuje da je važno što je došao neko iz vrha EU i da se radi o nekoj vrsti diplomatske ofanzive.

Mišelove izjave o „geopolitičkoj zajednici“ dovodi u vezu sa „faznim pristupanjem“ Evropskoj uniji, koja dopušta sektorsku integraciju, odnosno da ukoliko se zemlja kandidat u nekoj oblasti u potpunosti usaglasi sa EU, može da na primer dobije pristup fondovima.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Bitno je za građane da osete koristi od samog procesa, i da to bude vidljivo, smatra Grubješić.

– Samim tim će se ovaj naš evroskepticizam, evroletargija, smanjivati – rekla je ona.

Na pitanje da li je pozicija Srbije oslabljena time što se ruski predsednik Vladimir Putin pozvao na Kosovo kao presedan za otcepljenje Donjecka i Luganska, Grubješić kaže da je Putin to vešto iskoristio.

(n1)