Kad te biju tvojim oružjem – Erdogan pristao a Švedska kaže: „Ništa ti nismo obećali“

Švedska premijerka Magdalena Anderson demantuje tvrdnje Turske da je obećala deportaciju pojedinaca koje Ankara traži u zamenu da podrži njihov ulazak u NATO.

Uprkos ispitivanju novinara i zabrinutosti među kurdskim i turskim izbeglicama u Švedskoj, Anderson nije želela da kaže da li je Ankari dato takvo obećanje u zamenu da Turska ukine prigovore na članstvo Švedske u NATO-u.

„Osam godina sam ministarka i nikada nisam pričala o onome o čemu se govori u pregovaračkoj sobi“, rekla je ona i dodala da je to „trenutno stavlja u prilično tešku situaciju“.

U sporazumu koji su Stokholm i Helsinki potpisali na samitu NATO-a u Madridu u utorak, 28. juna dve nordijske zemlje složile su se da „ekspeditivno i temeljno“ razmotre turske zahteve za ekstradiciju.

Nije dato nikakvo obećanje da će se ekstradicije zaista izvršiti, a Finska i Švedska su u međuvremenu podsetile da je proces u rukama vlasti i nezavisnih sudova.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je 30. juna na kraju samita NATO-a rekao da je Švedska dala „obećanje“ da će izručiti „73 terorista“ i zapretio da će blokirati članstvo u NATO-u ako se obaveze ne ispune.

Anderson, koju su novinari u više navrata danas pitali da potvrdi ili demantuje da je takvo obećanje dato, nije dala konkretan odgovor.

Ona je rekla da će Švedska nastaviti da poštuje domaće i međunarodne zakone, da nijedan švedski državljanin neće biti izručen, kao i da će odluka biti na nezavisnim vlastima i sudovima.

„Ako niste uključeni u terorističke aktivnosti, nema potrebe za brigom“, rekla je ona.

Švedska liderka je održala svoju prvu konferenciju za novinare od povratka sa samite NATO-a u Madridu, tokom posete ostrvu Gotland u Baltičkom moru.

Na nedavno održanom NATO samitu u Madridu, potpisan je trilateralni memorandum Finske, Švedske i Turske. Izmedju potpisnika neće biti embarga na oružje, obe nordijske zemlje prestaće da podržavaju YPG/PYD, većinom kurdsku miliciju u Siriji za koju Turska tvrdi da je usko povezana s Kurdistanskom radničkom partijom (PKK).

Kako je najavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, Švedska i Finska potpisaće u utorak protokol o pristupanju NATO-u.

Nakon potpisivanja, protokol o pristupanju mora biti ratifikovan u svih 30 država članica Alijanse.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(beta)