KAD IMAŠ RUSKO-KINESKA LEĐA! – Nepristojna ponuda SAD za Kosovo – Srbija odbila – OVO SE DOGAĐA …

Vucic7

„Blic“ piše da su SAD ponudile Beogradu da prizna nezavisnost Kosova, a da bi zauzvrat u Srbiju bile dovedene najveće svetske kompanije.

Tu ponudu, međutim, Beograd je odbio, ističe list.

„Blic“ dalje navodi da je specijalni izaslanik američkog predsednika za Kosovo Ričard Grenel nedavno Beogradu i Prištini poručio da postignu sporazum o međusobnom priznanju, a da će za to dobiti „nagradu u ekonomskom smislu, biće organizovana investiciona konferencija“.

Prema pisanju „Blilca“, on je obećao da će pozvati neke od najvećih svetskih kompanija da investiraju u Srbiju, što, međutim, „očekivano, nije naišlo na odobravanje“ u Beogradu.

Podseća se i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uzdržan kada je reč i o međunarodnoj konferenciji o Kosovu, ideji koja figurira nezavisno od one investicione, i ističe da bi, ako bi do toga došlo, morale da učestvuju sve velike svetske sile.

„Blic“ ocenjuje da je došlo do očigledne promene američke taktike kada je reč o Kosovu, i da sada SAD, koje su doskora podržavale ideju da se „kosovski čvor razmrsi kroz podelu ili razgraničenje“, opet uslovljavaju Srbiju, što se videlo i tokom Grenelove posete Beogradu.

List dodaje i da, s obzirom na nesuglasice između Berlina i Pariza, Vašington želi da iz igre izbaci EU i preuzme, između ostalog, rešavanje tog pitanja.

Predsednika SAD Donalda „Trampa ne interesuje suština, on uglavnom razmišlja o tome kako bi bilo spektakularno da se sporazum potpiše u Vašingtonu, u Beloj kući, jer mu treba spektakl“, kaže sagovornik „Blica“ iz diplomatskih krugova.

On dodaje da bi za njega to bio uspeh u trci za drugi mandat i predstavljalo ono što je za Bila Klintona bio Dejtonski sporazum.