JOŠ JEDAN SUKOB NA POMOLU? Evropska zemlja strahuje od napada Rusije!

Letonija, baltička zemlja na granici s Rusijom, koja broji 1.9 miliona stanovnika, strahuje da će joj se Moskva osvetiti zbog odluke o uklanjanju spomenika iz vremena Sovjetskog Saveza, a neki se pribojavaju i invazije.

Letonski parlament je 12. maja usvojio odluku o uklanjaju spomenika, među kojima i divovskog u glavnom gradu Rigi. Uklanjanje bi moglo biti provedeno na jesen.

– Verujemo da će Rusija pokušati da se osveti na neki način – kaže pod uslovom anonimnosti osoba iz ureda Europske komisije u Rigi.

– Možda će oni na neki način napasti letonske objekte, robu, hakovati stranice ili na neki drugi način uzvratiti – dodaje.

Rusija je pre pet meseci započela rat u Ukrajini, koja je takođe bivša članica SSSR, pa se u Letoniji pribojavaju oružanog sukoba i na svojoj teritoriji.

– Neke porodice poput moje se pripremaju za taj scenario. Žene i deca bi napustili zemlju automobilima, a muškarci, od kojih su mnogi prošli neku vrstu obuke, ostali bi da se bore – kaže isti izvor.

Letonija je, za razliku od Ukrajine, članica vojnog NATO saveza predvođenog Sjedinjenim Državama pa bi potencijalnim napadom na nju ostale članice bile u obavezi da intervenišu.

U srcu Rige nalazi se zgrada koja je 1970-ih godina bila arhitektonski simbol Sovjetskog Saveza, a koja je 1993. pretvorena u „Muzej okupacije“, finansiran donacijama i novcem od ulaznica.

Prošli mesec je obnovljena izložba eksponata iz 51 godine dugog razdoblja tokom kojeg je Letonija bila deo Sovjetskog Saveza od 1940. do 1941. potom Nemačke od 1941. do 1944. pa opet Sovjetskog Saveza od 1944. do 1991, kada je stekla samostalnost.

– Ostao je ožiljak – kaže 38-godišnji vodič Nikolajs dok grupi posetitelja pokazuje na zidu kartu i opis gulaga, radnih logora u Sibiru gde su otpremani politički neistomišljenici.

Nikolajsova je baka Latvijka, a deda Rus.

Ulica ukrajinske nezavisnosti

U Latviji je 30 posto etničkih Rusa, od kojih su mnogi potomci radnika koji su se doseljavali tamo iz drugih delova Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata.

Neki od njih svakog maja, na dan pobede nad nacističkom Nemačkom, donose cveće na spomenik. Rusko veleposlanstvo u Rigi obično organizira manifestacije na taj dan.

Ali zgradu ruske ambasade ovih dana čuvaju tri policijska vozila, danju i noću.

Ulicu u kojoj se nalazi veleposlanstvo gradske vlasti su preimenovale u „Ulicu ukrajinske nezavisnosti“.

Na zidu nasuprot zgrade oslikan je ruski predsjednik Vladimir Putin s mrtvačkom glavom, a okolo se nižu ukrajinske zastave i pozivi na zaustavljanje rata.

Letonija istovremeno povećava izdatke za naoružanje

– Već smo prešli 2 posto BDP-a u tu svrhu te idemo prema 2.5 posto – rekao je letonski premijer Krišjanis Karinš.

– Mi povećavamo izdatke, a povećavaju ih i naši partneri u NATO-u. S ljudstvom, opremom i sposobnošću nalazimo se na sigurnoj teritoriji – dodao je prošli mesec u Rigi.

Nikolajs nastavlja pokazivati eksponate u „Muzeju okupacije“, gde poslednjih nedelja prođe oko 200 posetilaca dnevno.

Među eksponatima je bela majica s crvenom bojom nacrtanima tenkom te srpom i čekićem na kojoj piše: „Rusija – svetska turneja. Od 1944. do danas.“

– Ljudi vide sličnost tadašnjeg vremena s današnjim. Verujemo da će broj posetilaca rasti – kaže Nikolajs.

Sve ono što ne objavljujemo na drugim mrežama zbog cenzure možete pratiti na našem Vkontakte kanalu

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

(Mediji)