Još jedan problem za Ruse i Kineze: Ratno vazduhoplovstvo SAD primilo prve borbene laserske sisteme velike snage

Ratno vazduhoplovstvo SAD primilo je prve borbene laserske sisteme velike snage AHEL, saopštila je američka proizvodna korporacija Lockheed Martin.

U početku bi trebali opremiti avione za podršku vatre AC-130J Ghostrider američke komande za specijalne operacije. U bliskoj budućnosti će početi zemaljsko testiranje instalacije, a na leto – početkom jeseni 2022. godine, planirano je da se sprovedu njegova letačka ispitivanja.

Karakteristike performansi instalacije strogo su klasifikovane. Poznato je samo da je Komanda za specijalne operacije 2015. godine objavila planove za opremanje AC-130J borbenim laserom.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema izveštajima, laserski sistem mora imati snagu od 60 kilovata za uništavanje vazdušnih i kopnenih ciljeva.

Težina sistema ne prelazi 2,3 tone, odnosno ima istu masu kao standardni artiljerijski nosač, koji je obično opremljen na ovom avionu.

Njegove dimenzije su takođe uporedive sa držačem za top. Laser će pokretati pet generatora naizmenične struje aviona, koji se, između ostalog, napajaju sa četiri avionska motora i jednim pomoćnim agregatom.

Laserski sistem AHEL dizajniran je za borbu protiv protivavionskih projektila, projektila vazduh-vazduh, bespilotnih letelica i različitih elektronskih sistema na zemlji.

Lockheed Martin trenutno radi na sličnom programu za američku mornaricu. Laserski sistemi velike snage HELIOS već su isporučeni za opremanje raketnih razarača klase Arleigh Burke.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

Webtribune.rs