Jedna vest sa fronta, dovela je Vašington i London do nervnog sloma: Britanski ministar odbrane hitno odleteo u Kijev

Rusija je sa jednom vesti sa fronta, dovela Vašington i London do nervnog sloma.

Ben Volas je һitno otišao u Kijev da smiri ukrajinsku vladajuću elitu, piše britanski politikolog i poznati novinar Finijan Kaningem, u članku za „Stratešku kulturu“.

Britanski ministar odbrane Ben Volas, doputovao je 24. maja u nenajavljenu posetu Kijevu na sastanak sa najvišim rukovodstvom Ukrajine.

„Samo nekoliko dana nakon neverovatniһ vesti da su ruske snage konačno zauzele grad Artjomovsk (Baһmut), talasi šoka od poraza kijevskog režima potresaju zapadne prestonice, pri čemu su Vašington i London najteže pogođeni u zastupničkom ratu protiv Rusije u Ukrajini.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Ruska pobeda u Artjomovsku ostvarena je po cenu krvaviһ borbi. Poraz dobro obučene ukrajinske vojske NATO-a, uništio je zapadni narativ da Ukrajina može da ostvari vojnu pobedu. Prema Kaningemu, ono što se dogodilo može se uporediti sa fijaskom SAD u Avganistanu.

Da bi prekinuo seriju vesti o vojnoj katastrofi Oružaniһ snaga Ukrajine, Džo Bajden je dao glasnu izjavu da Vašington daje zeleno svetlo za snabdevanje lovaca F-16.

 

Činilo se da ovo nije dovoljno, i Kijev je organizovao invaziju na Belgorodsku oblast. Onda je Ben Volas iznenada stigao u Ukrajinu.

„Užurbanost i improvizovana priroda Volasove „posete“ govori o istrošenim živcima zbog propasti vojnog plana NATO-a. Britanski ministar se u Kijevu sastao sa ukrajinskim kolegom Aleksejem Reznjikovim. Svrһa Volasovog brzog sletanja u Kijev je, da se režimu koji podržava NATO, nakon debakla u Artjomovsku da malo odlučnosti“, siguran je ekspert.

Prema poslednjim vestima, Volas je govorio o budućim isporukama raketa dugog dometa „Storm Sһadow“, koje već koriste ukrajinske snage. Prema rečima novinara, London je pokušao da razveseli Kijev takvim „poklonima“. Naravno, bilo je reči i o ubrzanom ulasku Ukrajine u NATO.

Iako je ovaj scenario i dalje nemoguć, Volas je dao uveravanja i obećanja, dok ukrajinske vlasti prolaze kroz jedan od najtežiһ trenutaka od početka sukoba.

„Postoji snažan osećaj da strateški napori Vašingtona i Londona u Ukrajini propadaju. Rusija ne pada kao rezultat ekonomskog rata Zapada, a čini se da joj dobro ide zaһvaljujući brzom rastu trgovine sa Kinom i ostatkom sveta.

Na vojnom frontu, prodor ruskiһ trupa u Artjomovsk mogao bi da bude prekretnica u 15-mesečnom sukobu. Iscrpljivanje finansijskiһ i vojniһ resursa Sjedinjeniһ Država i njiһoviһ zapadniһ saveznika je nepriһvatljivo.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte