Luteolin je flavonoid koji se nalazi u mnogom bilju i povrću koji su deo ljudske ishrane, uključujući kamilicu, celer, zelenu papriku i majčinu dušicu.
Budući da je flavonoid široko proučavan, u nekoliko studija govorilo se o biološkim aktivnostima luteolina.
Pored toga što ima protivupalno i antioksidativno dejstvo, luteolin je možda najpoznatiji po svojim aktivnostima protiv raka.
[adsenseyu1]
Prema nalazima nedavno objavljene studiji, luteolin je u stanju da spreči razvoj tumora uglavnom inaktiviranjem hemijskih signala i puteva ekspresije gena koji su neophodni za ćelije raka.
Kada je u pitanju prevencija raka, ishrana na bazi biljaka je ishrana koju preporučuju zdravstveni stručnjaci. To ne znači da meso treba izbegavati u potpunosti već samo da osoba jede više minimalno prerađene biljne hrane, poput voća, povrća i integralnih žitarica.
Prema studijama, hranjive materije koje se nalaze u biljnoj hrani mogu značajno da smanje rizik od nekoliko vrsta raka.
U ove hranljive sastojke spadaju vitamini, minerali, različita biljna hranjiva vlakna.
[adsenseyu4]
Istraživanje je takođe otkrilo da konzumiranje najmanje 180 grama hrane od celog zrna dnevno smanjuje rizik od kolorektalnog karcinoma (CRC) za 21 procenat. CRC je treći najčešći rak dijagnostikovan u Sjedinjenim Državama.
Evo nekih namirnica protiv raka koje preporučuju stručnjaci:
Mahunarke
Mahunarke se odnose na plodove ili semenke biljaka iz porodice graška poput pasulja, graška, sočiva. Ove mahunarke sadrže dosta jedinjenja koja pomažu u borbi protiv raka, kao što su antioksidanti, lignani, saponini, otporni skrob, biljni steroli i flavonoidi.
Integralne žitarice
Celovite žitarice poput ječma, smeđeg pirinča, proso, kvinoje i ovsene kaše bogate su dijetalnim vlaknima koja pomažu u očuvanju zdravlja srca i probavnog sistema.
[adsenseyu1]
Takođe sadrže rezistentni skrob, polifenole i inhibitore proteaze za koje se tvrdi da imaju snažna antikancerogena svojstva.
Pored ovih zdravih žitarica, stručnjaci takođe preporučuju laneno seme, superhranu bogatu vlaknima i proteinima, koja sadrži hranljive materije protiv raka, poput alfa-linolenske kiseline (ALA), lignana i gama-tokoferola (vitamin E).
Međutim, oni upozoravaju da jedenje rafinisanih žitarica neće pružiti istu zaštitu kao i cela zrna. To je zato što rafinisana zrna gube većinu svog hranjivog sadržaja tokom prerade, što ih čini neefikasnim za sprečavanje bolesti.
Webtribune.rs