Jedan bizaran detalj otkrio pljačkaše 25 miliona dolara vrednih dijamanata Tamare Eklston – SRBIN U BANDI

„Kako su ukradeni dijamanti Tamare Ekslton?“ novi je Bi-Bi-Sijev dokumentarac u kom se detaljno prikazuje istraga pljačke iz 2019. godine u kojoj su ukradeni dijamanti i novac vredni 25 miliona dolara, koji su pripadali ćerki najbogatije Hrvatice srpskog porekla na svetu.

Ovo je najveća pljačka u istoriji Velike Britanije, koju su počinili članovi kriminalne grupe Pink panter, a Tamara je u dokumentarcu rekla da se i dalje ne oseća bezbedno u svom domu, iako je prošlo nekoliko godina od incidenta.

Obaveštavamo sve naše pratioce na Fejsbuku da naše tekstove bez cenzure mogu pratiti samo na mreži „Vkontakte„.

„Životi mene i moje porodice sigurno neće biti isti jer se sada stalnom brinem. Brinem se zbog te jedne stvari oko koje se pre nisam brinula, a to je da li sam sigurna u sopstvenom domu. Brinula sam se zbog toliko drugih scenarija, toliko mnogo drugih situacija“, rekla je Tamara Eklston.

U dokumentarcu se vidi kako je svaka prostorija u vili Tamare Eklston uništena, lopovi su kroz baštu upali u kuću, polomili prozore i slomili vrata na svih 57 soba.

Tamara je za vreme pljačke, koja se dogodila u decembru 2019. godine, sa suprugom i ćerkom bila na odmoru u Finskoj.

Lopovi su u kuću upali nakon što je ona na društvenim mrežama objavila da sa svojim mužem Džejem Rutlandom i njihovom ćerkom Sofijom boravi u Laponiji u Finskoj. Sigurnosne kamere pokazale su da su lopovi istog dana kada je ona to otkrila provalili u njenu vilu. Jedan od radnika obezbeđenja koji je te večeri nadzirao njenu kuću otišao je do prodavnice da kupi piletinu, što su lopovi iskoristili da provale u skupoceni dom poznate naslednice.

Radnik obezbeđenja ih je na kraju pronašao dok su preturali po Tamarinoj garderobi. Međutim, uspeli su da pobegnu i da iznesu novac i dijamante, odnosno plen u vrednosti od 25 miliona funti.

Detektivi su tokom istrage otkrili da su lopovi na mesto pljačke stigli taksijem. Policija je potom pronašla taksistu koji ih je dovezao do kuće Tamare Eklston, a on im je rekao da ih je nakon pljačke odvezao do hotela Hilton u ulici Park Lejn u srcu londonske gradske četvrti Vest End. Sigurnosne kamere su ih potom snimile kako sa torbama u rukama koje su bile u vlasništvu Bernijeve ćerke ulaze u drugi taksi, koji ih je odvezao u jugoistočni deo Londona.

U nadi da će pronaći bilo kakav dokaz, jedan od detektiva koji je radio na slučaju javio se lancu pristupačnih hotela i apartmana „TLK apartments“. Rekli su mu da svojim gostima daju telefonski broj na koji mogu da se jave u slučaju nevolje.

Jedan od lopova koji je opljačkao Tamaru Eklston poslao je na taj telefonski broj poslao fotografiju svog polnog organa. Radnik sa recepcije hotela u kojem su odseli blokirao je broj sa kojeg mu je stigla ta fotografija te ga sačuvao pod nadimkom „Čudak“. „Čim sam to saznao, znao sam da smo pronašli pravu grupu ljudi“, rekao je u dokumentarcu detektiv Tomas Grimso, prenosi „Nova“.

Nakon što su saznali broj sa kojeg je poslata fotografija, policija je vrlo brzo ušla u trag Jugoslavu Jovanoviću, koji je hotelsku sobu u hotelu lanca TLK apartments iznajmio pomoću svoje važeće lične karte.

Kasnije se saznalo da je Jovanović u Veliku Britaniju došao 30. novembra i da je zemlju napustio 18. decembra – pet dana nakon pljačke. Policija je potom otkrila da je Jovanović učestvovao u pljačkama domova pokojnog tajlandskog biznismena Višaja Šrivadanapraba, vlasnika fudbalskog kluba Lester siti i bivšeg fudbalera Franka Lamparda.

Policija je zatim ustanovila da su u pljački učestvovali i Italijani Alesandro Malteze i Alesandro Donati. Lopovi su pronađeni u Italiji, odakle su izručeni Velikoj Britaniji. Sva trojica priznala su krivicu za teške krađe koje su počinili između 29. novembra i 18. decembra 2019. godine. Jovanović je priznao i da je između 10. decembra 2019. i januara 2020. godine prao novac, kao i da je pokušao da proda ukradenu imovinu.

Jovanović je 15. novembra 2021. godine osuđen na 11 godina zatvora, dok su ostala dva lopova istoga dana osuđeni na zatvorske kazne od osam godina i devet meseci.

Daniel Vuković (44), koji je četvrti član bande lopova koji su opljačkali Tamaru Eklston, još nije uhapšen, a San piše da se strahuje da se nalazi u Srbiji.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(b92)