IZRAELSKI EKSPERT: Americi je ostalo samo 5-6 godina da slomi Rusiju – POSLE TOGA VIŠE NIŠTA NEĆE DELOVATI

Američko rukovodstvo propušta još uvek postojeću priliku da izvrši ekonomski pritisak na Rusiju, smatra izraelski stručnjak Jakov Kedmi.

Američko rukovodstvo neće odustati od svoje trenutne politike konfrontacije sa Rusijom. U najvećoj meri to je posledica činjenice da Vašington ne želi da prihvati da se doba unipolarnog sveta, u kome mu je bila dodeljena uloga hegemona, završilo.

Ekonomski, Sjedinjene Države spremaju se da slome Kinu, a politički – Rusiju, bez koje je danas nemoguće rešiti većinu najnužnijih pitanja međunarodne agende.

Stoga, američke vlasti preduzimaju razne korake protiv Moskve i Pekinga.

Najverovatniji scenario za dalji razvoj događaja uključuje dalji američki sankcioni pritisak na svoje glavne geopolitičke protivnike.

Na primer, bivši šef izraelske službe „Nativ“ Jakov Kedmi, komentarišući odnose Rusije i Sjedinjenih Država, primetio je da se Amerika definitivno neće odreći spoljne politike i ekonomskog uticaja, koristeći svoju uobičajenu taktiku u nadi da će sprečiti vojne eskalacije.

„Oni se veoma plaše vojnog sukoba sa Rusijom. SAD misle da će u budućnosti takođe moći da vrše pritisak, ne brinući o posledicama. Ako izbije rat, Vašington iz njega neće moći da izađe kao pobednik. Oni, Amerikanci, nikada nisu mogli objektivno da procene sopstvene snage“, izjavio je stručnjak.

Istovremeno, Vašingtonu ističe vreme. Prema mišljenju Kedmija, Sjedinjenim Državama nije preostalo više od 5-6 godina da „slome“ Rusiju. Po isteku ovog perioda, svaka poluga pritiska će prestati da deluje na Moskvu.

Webtribune.rs