IZRAEL U NEVERICI: Nevidljive rakete oborene iznad Libana – To su mogli samo Rusi …

Pojavili su se neočekivani detalji odbijanja izraelskih napada na Siriju.

Tokom noćnog napada, sirijski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su izraelske stelt rakete „Delilah“ dok su još bile u vazdušnom prostoru susednog Libana.

Zapravo, domet sirijskih sistema protivvazdušne odbrane sasvim je dovoljan za to, međutim, zbog planinskog grebena na granici Sirije i Libana, nemoguće je otkriti raketu i odmah je pogoditi.

S tim u vezi, pretpostavljalo se da je rad sirijskih PVO sistema koordiniran sa radarima ruskih kompleksa S-400 raspoređenih u vazduhoplovnoj bazi Hmeimim i u bazi ruske mornarice u Tartusu.

Poznato je da tokom napada izraelski borbeni avioni nisu dali priliku da budu primećeni već su ispalili projektile, skrivajući se iza planinskih područja.

Ipak, broj sirijskih radarskih stanica nisu dovoljni za praćenje rakete od mesta lansiranja do pogođenog područja sistema PVO, već je to u potpunosti olakšano raspoređivanjem ruskih sistema PVO S-400 u sirijske provincije Tartus i Latakia.

Pantcir bi mogao biti integrisan sa ruskim S-400 u vazduhoplovnoj bazi Hmejmim, ali ima mnogo više pitanja sa sistemom PVO Buk-M2E.

Moguće je da su pored ruskih radara bili u funkciji i radari kineske proizvodnje koje je ranije kupila sirijska vojska, a koji se nalaze u području izlaza iz doline Bekaa “, napominje specijalista.

Treba napomenuti da su tokom poslednjeg izraelskog napada na Siriju sirijski PVO sistemi uspeli da obore 92% izraelskih nevidljivih raketa Delilah.

Webtribune.rs