Izgoreo autobus sa turistima iz Makedonije – 46 poginulo

Najmanje 46 ljudi, većinom turista iz Severne Makedonije, poginulo je pošto se zapalio autobus na auto-putu u zapadnoj Bugarskoj, saopštili su zvaničnici.

Među žrtvama su i deca, a sedmoro preživelih je prebačeno u bolnicu zbog opekotina. Neki tvrde da je do požara došlo usled greške vozača, dok neki smatraju da je u pitanju tehnički neispravno vozilo.

Bugarsko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je u nesreći na auto-putu Struma, oko dva sata posle ponoći, poginulo 46 ljudi, prenosi Rojters.

Zvaničnik bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova Nikolaj Nikolov izjavio je za nacionalnu televiziju da je sedam osoba sa opekotinama prebačeno kolima hitne pomoći u bolnicu „Pirogov“ u Sofiji. Najmlađi pacijent ima 15 godina.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da među žrtvama ima i državljana Srbije. Međutim, ambasadorka Srbije u S. Makedoniji Nevena Jovanović ranije je kazala za TV Prva da prema dostupnim informacijama nema naznaka da među žrtvama ima naših građana.

Kako javlja severnomakedonska novinska agencija MIA, u nesreći su poginuli i blizanci.

„Autobus se prevrnuo i zapalio, ili se zapalio pa se prevrnuo“, izjavio je Nikolov, javlja Rojters, a prenosi RTS.

U autobusu su bile 53 osobe.

„Svi poginuli su Albanci sa Kosova i Metohije“

Albanska ministarka spoljnih poslova Olta Džačka kaže da su žrtve današnje nesreće u Bugarskoj, u kojoj je stradalo 46 osoba, Albanci iz Severne Makedonije.

Ona je to napisala na svom Fejsbuk nalogu, uz izraze saučešća porodicama preminulih i dodala da su Albanija i Severna Makedonija „bliske u ovim teškim trenucima“.

U Bugarskoj je jutros oko 3 sata stradalo najmanje 46 osoba kada se zapalio autobus sa severnomakedonskim registarskim tablicama na auto putu od Sofije do Blagojevgrada.

Povređeno je sedam osoba, koje su zbrinute u bolnici „Pirogov“ u Sofiji.

Podsetimo, ambasador Srbije u u Bugarskoj Željko Jović istakao je da nema potvrde da ima nastradalih državljana Srbije.

„Nema potvrde da ima naših žrtava. Niko nema nijednu zvaničnu informaciju da je bilo srpskih državljana“, kazao je Jović za TV Prva i pozvao javnost da se sačekaju zvanične informacije.

Ministar spoljnih poslova Bujar Osmani stigao je u bolnicu „Pirogov“, gde su smešteni povređeni.

Osmani je novinarima rekao da je autobus saobraćao iz Istanbula za Skoplje. Naveo je i da je ta turistička agencija iz Skoplja, te da se veruje da su i putnici većinom iz prestonice, preneo je BNT.

Osmani je rekao da je vikend u Makedoniji produžen zbog Dana albanskog pisma i da su ljudi iskoristili dane za putovanje.

(tanjug,rts)