IZDAJNICI GENERALI PREVARILI MILOŠEVIĆA: Ubedili ga da počinje kopneni napad, ODMAH POTPISAO I IZGUBIO rat, Kosovo i život

lazanski

Vojni analitičar Miroslav Lazanski rekao je da je su neki naši generali tokom bombardovanja 1999. godine tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića uveravali da kopnena intervencija NATO „samo što nije počela“ zbog čega je on pristao na Kumanovski sporazum, piše „Srpski telegraf“.

– Plan o kopnenom napadu su forsirali Englezi, ali su mu se odupirali generali u Pentagonu, jer su znali da je to problematično. U momentu zaključivanja Kumanovskog sporazuma, efektive NATO na terenu nisu bile dovoljne za kakvu vrstu kopnene intervencije, posebno što smo mi sve te prostore gde bi oni mogli kopneno da prođu, prethodno minirali – rekao je Lazanski, prenosi Srpski telegraf.

Kako piše list, u tom ključnom trenutku, prema rečima Lazanskog, Miloševiću su „laž servirali“ pojedini njemu bliski generali iz vrha sistema odbrane, koji su ga ubedili da napad samo što nije počeo iz pravca Mađarske i istočne Slavonije.

– Određene zapadne obaveštajne službe su preko nekih naših generala uverile Miloševića da kopnena interverncija samo što nije počela. On je bio pod utiskom takvih stručnih procena nekih u Generalštabu. Jedan general je čak bio sedam dana u poseti Norveškoj, pa potom nestao. Niko ne zna šta je bilo sa njim. Posle se vratio i nakon 5. oktobra je ponovo bio u službi – rekao je Lazanski ne želeći da otkriva imena generala, navodi list.

On je dodao i da je mit mnogo puta prepričavana tvrdnja da su Ahtisari i Černomirdin upozoravali Miloševića da će NATO bombama sravniti SRJ.