ISPOVEST HIRURGA: NATO je zavio Niš u crno, trebalo nam je 15 operacionih sala za ranjene – VIDEO

Bombardovanje

Ispovest hirurga koji je bio dežuran 1999. na dan kada je Niš strašno stradao od NATO bombardovanja.

„Sećam se tog strašnog dana kada je u jednom naletu u Klinički centar stiglo toliko povređenih da je trebalo u istom momentu 15 operacionih sala, a to nismo imali.
Dovozili su ranjenike, sa otkinutim rukama, teško povređene, zbrinjavali smo ih kako smo znali i umeli, na hodniku, u sobi, u sali, gde god”, priča 20 godina od bombardovanja za „Blic“, sadašnji direktor Urgentnog centra u Nišu, hirurg dr Miodrag Lazić.

Godine 1999. predvodio je jednu od dve hirurške ekipe, kao lekar sa već četiri godine ratnog iskustva na teritoriji BiH. „Milosrdni anđeo“ nije štedeo Nišlije, naročito tog 7. maja 1999. kada je „odlučio“ da Niš zavije u crno, bilans dana bio je 16 mrtvih, 18 ranjenih.

– Za mene je to bio rat u nastavcima, jer sam od 1992. do 1996. vodio srpsku bolnicu u Sarajevu i znao sam šta nas čeka. Tako da kada sam čuo prve priče o bombardovanju, krenuo sam sa pripremama iako nisam mogao da verujem da će se to zaista desiti. Sećam se kada sam rekao da na spratove donesemo burad sa vodom, gledali su me u čudu, jer nisu znali kako to izgleda, nažalost, ja jesam, i tako smo krenuli od običnih stvari – priča dr Lazić. Kaže da je bombardovanje, koje je u Srbiji počelo 24. marta 1999. godine, jednako pogibiji i strahu.

Morali smo da radimo bez razmišljanja, dežurali smo 24 sata dnevno i smenjivali se, ali kada je bilo alarmantno, dolazili smo svi – podsetio se dr Lazić.

(Blic)