Naslovnica IZA OGLEDALA Ispovest Eskobarovog plaćenika: Kako sam ubio 300, a naredio smrt još 3.000...

Ispovest Eskobarovog plaćenika: Kako sam ubio 300, a naredio smrt još 3.000 ljudi

popaj

[adsenseyu2]

Strašni „Popaj“, ubica koji je likvidirao ljude po nalogu Pabla Eskobara, kolumbijskog narko kralja, prekinuo je medijsku ćutnju dve godine nakon izlaska iz zatvora i tvrdi da nije kriv ni za jedno ubistvo, već da je baš on Eskobarova „žrtva“.

Ovaj 53-godišnjak čije je pravo ime Džon Hairo Velaskes Vaskes služio je doživotnu zatvorsku kaznu nakon što je priznao da je ubio 300 ljudi i naredio smrt još 3.000 osoba, a oslobođen je u avgustu prošle godine nakon postizanja dogovora o saradnji sa vlastima.

Ovaj Kolumbijac, koji se sada skriva u strahu od osvete porodica žrtava, kaže da je spreman da napiše memoare u kojima će ispričati sve o svojim danima u Medelinskom kartelu, kada je stradalo 600 policajaca i hiljade civila.

[adsenseyu4]

Uprkos svojoj ulozi u ovom pokolju, Vaskes insistira da su njegove žrtve bile „žrtve rata“, tvrdeći na svojoj novootvorenoj Fejsbuk stranici da nije ubica,  već da „okolnosti izgrade čoveka“.

Vaskes je obećao velika otkrića o svom „bosu“ Eskobaru, čiji je nadimak bio „Kralj kokaina“. Eskobarov život tema je inače aktuelne „Netfliksove“ hit serije „Narkos“.

„Popaj“ tvrdi da je Eskobar, kojeg je „Forbs“ svojevremeno rangirao kao sedmog najbogatijeg čoveka na svetu, bio mnogo moćniji nego što je iko mogao da zamisli, pre nego što su ga agenti američke DEA upucali u obračunu na krovu 1993.

Pričajući iz svog planinskog skrovišta za kolumbijsku TV stanicu „Karakol“, Vaskes je naveo da je bogatstvo od 20 milijrdi dolara Eskobaru omogućilo da preuzme kontrolu nad obaveštajnom službom te zemlje, poznatom kao Administrativno odeljenje za bezbednost (DAS).

Pablo-Escobar eskobar

Pablo Eskobar

Ovo odeljenje, koje je rasformirano 2011, bilo je zaduženo za čuvanje državnih institucija, političara i drugih ličnosti, a imalo je ulogu sličnu onoj koju FBI ima u Americi, s istražnim i kontraobaveštajnim dužnostima.

Vaskes implicira da je Eskobarova kontrola nad DAS-om, zajedno sa Karlosom Kastanjom, drugim krijumčarem droge, omogućila narko-kralju da pronalazi i ubija protivnike, kako iz rivalskih bandi, tako i političare koji su mu se mešali u posao.

„Popaj“ je otkrio da će se njegova knjiga zvati „Preživeo sam Pabla Eskobara“.

– Reći ću istinu o tome šta se dešavalo u DAS-u. Bez učešća DAS-a tokom 80-godina prošlog veka u ubistvima mnogih političara, kao i krijumčara droge koji su bili neprijatelji Medelinskog kartela, ona se ne bi ni desila – tvrdi Vaskes.

(Blic.rs)

[adsenseyu2]