Ispovest čoveka koji je pobedio rak u četvrtoj fazi: Veganska ishrana i evo šta još …

rob njuberi

Iako su mu dali samo nekoliko nedelja života, jedan čovek je pobedio rak u četvrtoj fazi zahvaljujući promeni režima ishrane.

U članku objavljenom u Dejli Mejlu, Rob Muberi se prisećao kako ga je hitna pomoć dovezla u bolnicu sa probušenim debelim crevom u julu 2012. godine. Snimci su kasnije otkrili da je imao rak debelog creva koji je već metastazirao na druge delove tela kao što su creva, limfni čvorovi i jetra.

Tada su doktori rekli ovom ocu dvoje dece da će morati da mu ugrade kesu, kao i da je potrebna dodatna operacija u abdomenu. Takođe su mu rekli da bi morao da prođe dve runde terapije zračenjem i hemoterapije.

Prva runda tretmana je uspela da smanji njegov karcinom dovoljno da bi se klasifikovao kao faza 3A ali ga je ovo toliko oslabilo da je rekao da „ovo više ne može da podnese“.  On je zatim počeo da traži načine na koje može izbaciti toksine iz organizma pre nego što započne sledeću rundu tretmana.

hrana

Tada je započeo alkalni režim ishrane baziran na biljkama sa svojom ženom Amandom koja je vegetarijanka, nakon što je proučio istraživanje koje pokazuje da šećer i prerađena hrana povećavaju tumore. Rezultati promene su bili jasni na sledećem pregledu – njegov karcinom se smanjio za skoro 80 odsto.

Sada je već pet godina izlečen od karcinoma i brine se o svojim dvadesetogodišnjim blizancima, a vodi i malu humanitarnu organizaciju za borbu protiv karcinoma pored konobarisanja kako bi pomogao drugim pacijentima.

U intervjuu za Dejli Mejl Muberi je priznao da je pažnja koju je dobio nakon što je priča postala poznata novina za njega, naročito to što su ga opisali kao potparola veganizma.

„Ne stojim na bini i govorim da svi treba da pređu na veganski režim ishrane“, rekao je on. „Ali ako me već pitate šta je meni odgovaralo, reći ću vam- ova dijeta.“

On se takođe prisetio da je dobio šok kao nikada do tad kada je čuo vest, pošto niko u njegovoj familiji nije imao istoriju karcinoma. Pritom, on je već vodio računa o telu – redovno je trčao i vodio režim ishrane sa puno belančevina i malo masti.

Pre ove dijagnoze Muberi je rekao da je već imao neke telesne simptome – nadimanje i krv u stolici, kao i promena u frekvenciji stolice. On je pak odlučio da ignoriše simptome.

To je bilo do jula 2012-te kada je primljen u bolnicu usled „netrpeljivog bola u abdomenu“. Doktori su otkrili da je to zbog sitnog rascepa debelog creva koji nije dozvolio da bilo šta prođe. Oni su takođe otkrili da se karcinom proširio na telo, što znači da je karcinom mogao biti prisutan već dve godine. Muberi je ipak istrajao i pobedio bolest, te počeo sa napornim procesom hemoterapije i terapije zračenja.

„Bilo je užasno“ priseća se on. „Morao sam da uzmem odsustvo sa posla, nisam imao energije, osećao sam mučninu. Ta vrsta lekova ubacuje toliko hemikalija u telo.“

Nakon dijagnoze on se posvetio zdravlju koliko god je to bilo moguće, najviše zbog razvijanja odnosa sa svojom novom ženom Amandom u to vreme. Dok je njegova žena već bila vegetarijanka, Muberi je odlučio da ode korak dalje i postane vegan.

Započeo je kao vegetarijanac pre prve runde hemoterapije, ali uz iscrpljujuće tretmane i osećaj koji je imao zbog njih, on je odlučio da bude vegan kako bi „spasio svoj život“ i okrenuo se sirovoj „superhrani“.

Rezultati govore za sebe. Kada je Muberiju 2013. godine odrađen rendgenski snimak, njegov karcinom se smanjio za 80 odsto. Kada su ga pitali da li želi da nastavi sa hemoterapijom, on je odbio.

Do 2014. godine, svi tragovi karcinoma su nestali.

Webtribune.rs