Iranska vojska daleko sofisticiranija nego što je Zapad računao – KAKO SU ZAOBIŠLI SVE AMERIČKE SISTEME U S. ARABIJI?

iran raketa

14.septembra 2019. godine iz vazduha je precizno pogođeno 19 ciljeva naftnog postrojenju u Saudijskoj Arabiji, što je rezultiralo uništenjem gotovo polovine njenih proizvodnih mogućnosti. To je gubitak od oko pet odsto nafte na svetskom tržištu.

Huti iz Jemena, koji su godinama bili izloženi genocidnom ratu protiv njihove šiitske zajednice, tvrdili su da je deset njihovih bespilotnih letelica izvršilo napade.

Ali ovi zastupnici Islamske Republike Iran teško da su mogli da uđu toliko sofisticiranim bespilotnim letelicama tako duboko u Saudijsku Arabiju, a i deset dronova ne može da pogodi devetnaest odvojenih ciljeva. Dalja analiza sugeriše da su svi ciljevi pogođeni iz pravca Irana ili Iraka i da su krstareće rakete korišćene za gađanje mnogih ciljeva.

Dronovi možda nisu bili ništa drugo do obmana. Međutim, javno priznanje Huta, da su odgovorni za ovaj napad, isključuje mogućnost da je to bila neka složena operacija.

Obaveštajni analitičari u početku su se bavili mogućnošću da napadi zapravo potiču iz južnog Iraka, gde je, kao odgovor na izraelske vazdušne napade, Hašd al Šabi, šiitska militantna organizacija odana Iranu, nedavno izjavila da namerava da razvije sopstvenu vazduhoplovnu silu.

Kuvajt je bio svedok nepoznate letelice koja je prolazila kroz njihov vazdušni prostor u noći incidenta i izlazila iz pravca Iraka ili Irana. U ponedeljak, 16. septembra, Sjedinjene Države, koje održavaju značajno prisustvo u Iraku, uključujući radarske sposobnosti, obavestile su Iračane da napadi nisu nastali na njihovoj teritoriji i da ne ugrožavaju njihov vazdušni prostor.

U svakom slučaju, činjenica da, nekoliko dana nakon operacije, još uvek nema konačnih dokaza o putanji kojom su letelice prošle, pokazuje da su objekti – bilo bespilotne letelice ili rakete ili obe – uspešno izbegli radar Saudijske Arabije kao i radare drugih zemalja.

Putanja leta i mesto nastanka napada mogu se rekonstruisati na druge načine koji su na raspolaganju američkim obaveštajnim agencijama sa klasifikovanim satelitskim izviđačkim mogućnostima. Ipak, od desetina milijardi uloženih u odbrambeni sistem, koji je od Sjedinjenih Država kupila Saudijska Arabija, najviše je uloženo u radarske instalacije koje pokrivaju vazdušni prostor Kraljevine. 

To znači da je operacija bila toliko sofisticirana da je, ko god bio odgovoran za nju, uspeo da identifikuje sve propuste u radarima Saudijske Arabije i da vodi dronove ili rakete na udaljenosti od stotina kilometara pre gađanja cilja sa visokom preciznošću. Ako je Iran zaista odgovoran, to bi pokazalo da je vojno kompetentan uporedo sa najsposobnijim oružanim snagama sveta.

Postoji još jedna mogućnost: Iran je razvio nevidljive letelice, bilo pilotne ili bespilotne, naoružane preciznim raketama.

Već nekoliko godina se priča o nekonvencionalnim iranskim avionima, uključujući spekulacije da su ti avioni korišćeni u hvatanju brojnih američkih i izraelskih bespilotnih letelica. Osim što je jedan od najboljih konstruktrora bespilotnih letelica u svetu, Iran je takođe među nekolicinom najnaprednijih nacija u domenu sajber-rata.

Webtribune.rs