IRAN PRESECA UTICAJ TURSKE: „Kavkaski koridor“ će omogućiti Teheranu pristup Crnom moru i Evropi

Teheran će stvoriti „kavkaski koridor“, koji će zemlji omogućiti pristup Crnom moru i Evropi preko teritorija Jermenije i Gruzije, zaobilazeći Azerbejdžan.

Ovo je 7. oktobra saopštio jermensko-iranski naučnik Vardan Voskanjan, pozivajući se na ministra puteva i urbanog razvoja Irana Rostama Gasemija.

 

„Zahvaljujući posebnim ovlašćenjima koja su data zamenicima ministara, problem rute kroz „Norduz“ (iranski kontrolni punkt na granici) biće rešen, a uskoro će i tranzitna karta ovog regiona biti potpuno promenjena“, napisao je iranski ministar 6. oktobra na svom nalogu na Tviteru.

Prema rečima Voskanjana, Iran je pronašao izlaz iz teške situacije u kojoj se našao nakon završetka poslednjeg rata u Nagorno-Karabahu 2020. godine.

„Značajno je napomenuti da je, u stvari, za razliku od snova Bakua i Ankare o takozvanom „koridoru Zangezur“, iranski ministar koristio izraz „kavkaski koridor“, koji će osigurati pristup Irana Crnom moru i Evropi, isključivo preko Jermenije i Gruzije“, napisao je Voskanjan na svom nalogu na Facebook-u, objašnjavajući reči visokog iranskog funkcionera kako ih on razume.

Zauzvrat, iranski zamenik ministra puteva i urbanog razvoja Hejrolah Hadami dao je intervju nakon posete Jermeniji. Prema njegovim rečima, Teheran je spreman da pomogne Jerevanu u izgradnji deonice puta u Jermenijskoj regiji Sjunik, koja zaobilazi područje koje kontroliše Baku.

Zvaničnik je naglasio da je međudržavni put Iran-Jermenija od strateškog značaja za Teheran. Zbog toga Iranci sada pregovaraju sa Jermenima kako bi u kratkom roku normalizovali prevoz ljudi i robe.

On je objasnio da iranske kompanije imaju bogato iskustvo u izgradnji puteva i spremne su da učine sve kako bi se izgradnja autoputa završila što je pre moguće. Zamenik ministra je dodao da se u Jermeniji gradi i put koji će povezati Gruziju sa Iranom.

Podsećamo da je u Jermeniji u regionu Sjunik u toku izgradnja autoputa Tatev-Kafan (Kapan), koji bi trebalo da omogući promet tereta i putnika iz Irana, kako se ne bi prolazilo kroz teritoriju nad kojom je azerbejdžanska vojska preuzela kontrolu 12. septembra.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

Webtribune.rs