Iran potvrdio kupovinu jurišnih helikoptera i borbenih aviona od Rusije

Zamenik iranskog ministra odbrane Mehdi Farahi je 28. novembra potvrdio da je njegova zemlja kupila letelice iz Rusije.

Sve se dešava u jeku povećanog američkog vojnog prisustva na Bliskom istoku i u vreme visoke napetosti u odnosima Teherana sa SAD i Izraelom zbog rata u Pojasu Gaze, pišu ruski mediji.

Već duže vreme se šire glasine o ovoj kupovini, naročito ruskih lovaca Su-35. Zapadni mediji još od januara 2022. godine pišu o iranskoj porudžbini ruskih letelica. Ugovor su u tom trenutku procenili na mnogo više od stvarne vrednosti opreme, pa se pretpostavljalo da su u priču ušli i sistemi protivvazdušne odbrane S-400.

U septembru prošle godine komandant iranskog ratnog vazduhoplovstva general Hamid Vahedi potvrdio je da se razmatra mogućnost kupovine ruskih aviona. Godinu dana kasnije, početkom septembra 2023. godine, lovci za obuku Jak-130 pojavili su se u Iranu, što je, uz činjenicu da se piloti na njima obučavaju za Su-35, bilo tumačeno kao najava da će moderni ruski lovci biti isporučeni Iranu u narednim mesecima.

Iran jača svoj odbrambeni sektor, proizvodnjom zadovoljava potrebe zemlje i poznat je po proizvodnji naprednih dronova, kao i razarača, transportnih aviona i sistema protivvazdušne odbrane velikog dometa.

Međutim, zaostaje u proizvodnji borbenih letelica sa ljudskom posadom. Ni Su-35 nije najmoćniji lovac u arsenalu ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, ali daleko je napredniji od aviona koji su trenutno u iranskom arsenalu – tehnološki su najmanje dve generacije ispred njih.

Teheran je naručio dvadesetak Su-35 i razmatra mogućnost kupovine više od 60 aviona koji će činiti kičmu nove flote.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social