Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer preminuo je u 100. godini

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer preminuo je u 100. godini, prenosi Rojters.

„Henri Kisindžer je preminuo danas kod kuće u Konektikatu u svojoj stotoj godini“, navodi se u saopštenju.

Kako je izjavio pomoćnik političara Džejms Bejker za RIA Novosti, Sjedinjene Američke Države su izgubile značajnog diplomatu.

Od 1969. do 1977. Kisindžer je igrao ključnu ulogu u gotovo svakom velikom pitanju američke spoljne politike, rekao je on. Konkretno, podsetio je Bejker, bivši državni sekretar je zaslužan za razvoj politike detanta sa SSSR-om i otvaranje američko-kineskih odnosa.

Kisindžer je rođen 1923. godine u Nemačkoj u porodici učitelja. Godine 1938. njegova porodica, bežeći od nacizma, preselila se u SAD, a 1943. Kisindžer je dobio američko državljanstvo.

Tokom svoje duge karijere, obavljao je brojne funkcije, uključujući i funkciju 56. državnog sekretara Sjedinjenih Država, savetnika predsednika Ričarda Niksona, a kasnije i Džeralda Forda.

Smatra se jednim od autora američke doktrine „fleksibilnog odgovora“: zalagao se za detant između Zapada i Istoka i uspostavljanje kontrole nad nuklearnim oružjem.

Dao je značajan doprinos zaključenju Kvadripartitnog sporazuma o Zapadnom Berlinu (1971), Pariskih sporazuma o prekidu neprijateljstava i uspostavljanju mira u Vijetnamu (1973), za šta mu je dodeljena Nobelova nagrada za mir. Godine 1973. odigrao je i važnu ulogu u okončanju arapsko-izraelskog rata.

Početkom osamdesetih Kisindžer se formalno povukao iz političke karijere, ali nije prestao da aktivno učestvuje u političkom životu kao stručnjak i autor brojnih knjiga. Redovno je savetovao američke predsednike obe stranke i do nedavno održavao sastanke sa svetskim liderima.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social