Naslovnica ŽIVOT GOVORILI SU MU DA NE IDE NA BALKAN: „Srbija je civilizacija, Srbija...

GOVORILI SU MU DA NE IDE NA BALKAN: „Srbija je civilizacija, Srbija je čudesna zemlja, ove lepote nikada nisam video“ …

priroda

[adsenseyu3]

„Srbija je čudesna zemlja, sve je kao na prelepoj fotografiji“, kaže Osama Avad (39) hrišćanin iz Dubaija, koji je prvi put došao u Srbiju da obiđe prijatelja Sašu Kocića u selu Baličevac, u okolini Merošine kod Niša.

Piše: M. Petković

„Srebrno jezero, Đavolja varoš, Oblačinsko i Krajkovačko jezero, to su lepote koje nikada nisam video. Morate samo mnogo više da radite na marketingu.

Srpski paradajz sa Jastrepca, svinjetinu, paprike i čokanjčiće sa rakijom pamtiću celog života i pričati prijateljima o tome. Takav kvalitet ne postoji u svetu. To možete svakom da prodate“.

Kaže da su mu prijatelji kada je polazio u Srbiju govorili da ne ide na Balkan.

[adsenseyu1]

„Rekli su mi, tamo je rat, ruševine, tamo ne vole strance. A u stvari, u Srbiji je sve suprotno. Prelepa zemlja, mir, gosti su dobrodošli“, kaže Avad.

Osama je regionalni direktor za Dubai američke kompanije Diebold Nixdorf. Iskoristio je boravak u Srbiji i razgovarao sa privrednicima o mogućnostima saradnje Saudijske Arabije i Srbije.

Ipak, najviše će mu ostati u pamćenju neočekivana poseta Hitnoj pomoći i Kliničkom centru u Nišu.

„Da li zbog promene klime, ili iz nekog drugog razloga, počeo sam da osećam bolove u grudima. Moj domaćin Saša me je odveo u Hitnu pomoć u Nišu. Na ulazu su nas dočekale dve medicinske sestre na trijaži. Bilo je 10 do 15 pacijenata u redu.

Gužva, doktorka, naravno, prezauzeta. Učinilo mi se da mi počinje srčani napad. Primaju me odmah i pregledaju detaljno. Doktorka, nažalost, ne zna engleski, ali medicinska sestra govori sjajno.

[adsenseyu4]

Pošto se inostrano osiguranje ne prihvata, platio sam 560 dinara, a dobio sam lekarske preglede, maksimalnu negu i lekove. To vam je oko dva saudijska rijala.

U Dubaiju toliko košta hamburger, a ja sam za taj novac dobio kompletnu medicinsku negu. U Americi sam lečenje od kijavice platio 3.000 dolara“.

Na kardiologiji Kliničkog prepisali su mu lekove i pustili ga kući uz recepte i savete specijaliste doktora Miroslava Krstića.

„Oduševljen sam kompletnim tretmanom i ponašanjem medicinskog osoblja. Doktori su fenomenalni, ali su vam bolnice nesređene. Kad uporedim sa Dubaijem, Saudijci imaju bolju opremu, ali vi imate stručnije ljudi.

Na ovakve stručnjake treba da budete ponosni. Svima u Saudijskoj Arabiji koje znam, reći ću da je Srbija prelepa zemlja sa najboljim ljudima i lekarima“.

Osama je u Srbiji upoznao mnoge nezadovoljne ljude koji žele da je napuste. On ima zanimljiv predlog.

„Mi u Dubaiju imamo ministarstvo sreće, to je najveće ministarstvo u našoj zemlji. Ko je tužan, koga naljute u redovima u drugim državnim ustanovama, odmah dobija uput u ministarstvo sreće gde se rešava njegov problem. Možda i vama to nedostaje“, poručuje Osama.

(Novosti.rs)

[adsenseyu5][adsenseyu5]