Naslovnica IZA OGLEDALA Grupa hakera otkrila misterioznu kompaniju koja lovi i skenira podatke tokom četovanja

Grupa hakera otkrila misterioznu kompaniju koja lovi i skenira podatke tokom četovanja

vnhedh9grghv

Grupa developera aplikacija je primetila da se prilikom slanja linka na Fejsbuk četu pojavljuje dodatna aktivnost. Oni su zatim otkrili da misteriozna kompanija poznata kao Recorded Future ima umešane prste, a iza nje izgleda stoji CIA.

Sam Fejsbuk čet deluje neškodljivo. Tako je bar mislila grupa programera i blogera koja je koristila ovaj program za komunikaciju.

„Za vreme testiranja aplikacije, bili smo u skrivenoj oblasti i primetili smo neobičnu aktivnost“, napisano je na blogu. „Link za aplikaciju je poslat putem Fejsbuk četa, a zatim je usledio zanimljivi deo“.

Nakon proveravanja IP aktivnosti, oni su uočili 16 IP ID tegova, što je puno za jednu proveru na Fejsbuku.

Pošto su se zaintrigirali, oni su napravili još jedan test, napravivši novi URL koji ne postoji nigde na internetu, već samo u tom jednom prozorčiću Fejsbuk četa. Uprkos tome, uočena je ista količina aktivnosti. Dve IP adrese su bile njihove, ali je bilo još 10 njih koje nisu mogli da objasne.

Već godinama je poznato da Fejsbuk i drugi društveni mediji prate poruke radi pronalaženja znakova kriminalne aktivnosti. Koliko god to zvučalo uznemiravajuće, to se vrši u kompanijama istih tih društvenih medija pomoću njihovog sopstvenog softvera.

Ovo je nešto drugačije. IP adrese su programere odvele do treće strane, američko-švedske kompanije Recorded Future, koju podržavaju CIA i NSA.

Ova kompanija bi suštinski mogla biti sumirana kao pokušaj vlade SAD da stvori digitalnog Nostradamusa, vakuum podataka koji „kontinuirano analizira internet“ i pokušava da definiše količinu informacija kako bi predvideo budućnost.

Ukoliko Recorded Future uoči brojne članke o nadolazećoj utakmici, oni lako mogu pretpostaviti da će se odigrati izvesna utakmica. To je u suštini to, ali mnogo složenije, pri čemu se uzimaju u obzir milioni faktora kako bi se predvideli teroristički napadi i slične stvari.

Da li program radi kako treba je tema za neku buduću raspravu.

Međutim, čak ni skeniranje interneta ne može da objasni zašto vladina kompanija skenira privatne poruke na Fejsbuku.

Fejsbuk je kao odgovor objavio izjavu u kojoj kaže „istražili smo slučaj i utvrdili da Fejsbuk ne koristi Recorded Future za skeniranje privatnog sadržaja. Nismo se udružili sa Recorded Future kako bi skenirali privatne poruke“.

Društveni medij je naveo da je moguće da „neka druga interakcija, koja se možda dešava na klijentskom uređaju stvara ovu aktivnost“.

Recorded Future je takođe odgovorio na navode.

„Naši sistemi su pratili ovaj URL nakon što je objavljen na javnom sajtu. Naš sistem stalno istražuje linkove objavljene na internetu. Proverili smo naše zapise i utvrdili da se upravo to desilo u ovom slučaju. Nismo povezani sa Fejsbuk porukama na četu. Naš sistem nema pristup ovim informacijama“.

Šta god da je u pitanju, mešanje vlade u privatnu internet aktivnost sigurno nije iznenađenje za mnoge. Na kraju krajeva, Edvard Snouden je potvrdio da je NSA naveliko špijunirala.

Webtribune.rs[adsenseyu5][adsenseyu5]