Naslovnica SPEKTAR General SAD: Kina i Rusija su nas ostavili bez izbora – Pripremamo...

General SAD: Kina i Rusija su nas ostavili bez izbora – Pripremamo se za odlučujuće

Sjedinjene Američke Države spremne su da se suprotstave pretnji iz kosmosa koju predstavljaju „provokativne“ Rusija i Kina, piše „Gardijan“, pozivajući se na tvrdnje visokog vojnog zvaničnika Amerike.

Brigadni general Džesi Morhaus iz američke Svemirske komande, ogranka vojske odgovorne za svemirske operacije, tvrdi da su ruska „agresija“ i vizija Kine da postane dominantna svemirska sila do sredine veka, ostavile SAD „bez drugog izbora“ osim da se pripreme za okršaj u orbiti.

„Ako moraju, Sjedinjene Američke Države su spremne da se još večeras bore u svemiru. Ako bi neko ugrozio Sjedinjene Američke Države ili bilo koji od naših interesa, uključujući i one naših saveznika i partnera sa kojima imamo sporazume o međusobnoj podršci odbrane, spremni smo da se borimo večeras“, rekao je Morhaus novinarima na brifingu u američkoj ambasadi u Londonu.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Suočeni sa novom svemirskom trkom, SAD će, kako je Morhaus rekao, nastaviti da razvijaju antisatelitsku tehnologiju „ne zato što želimo da se borimo večeras, već zato što je to najbolji način da sprečimo sukobe“.

Dodao je i da će to Amerika učiniti „ne upuštajući se u neodgovorne testove“.

Rusija i Kina inače, rade na svemirskim brodovima sposobnim za antisatelitske operacije. SAD su 2020. godine optužile Rusiju da je lansirala projektil sa jednog od dva satelita koji su pratili američki špijunski satelit.

[adsenseyu1]

U međuvremenu, Kina je lansirala satelit sa robotskom rukom koja je sposobna da uhvati druge satelite i razvila je način za postavljanje eksploziva u potisne mlaznice rivalskih satelita.

Ti eksplozivi su, prema pisanju „Gardijana“, dizajnirani da ostanu neotkriveni tokom dugog perioda, pa i i kada detoniraju, izgledaju kao najobičniji kvar motora.

(RT)

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

[adsenseyu4]