Naslovnica SPEKTAR NATO u nevolji, Putin otkazao …

NATO u nevolji, Putin otkazao …

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u ponedeljak zakon o otkazivanju Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE) od strane Moskve.

Relevantni dokument je objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija.

Ranije je Komitet za spoljne poslove Saveta Federacije Rusije na sastanku sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Sergejem Rjabkovim podržao predlog zakona o otkazivanju Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

CFE Ugovor potpisali su u Parizu 1990. godine predstavnici 16 država članica NATO-a i šest članica Varšavskog pakta. Ugovor je uveo ograničenja na glavne tipove konvencionalne vojne opreme u Evropi i predviđao uništavanje viška naoružanja.

1999. godine na samitu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Istanbulu potpisana je ažurirana verzija ugovora kako bi se odrazilo raspuštanje Varšavskog pakta i širenje NATO-a. Međutim, adaptiranu verziju ratifikovale su samo Rusija, Belorusija, Kazahstan i Ukrajina.

[adsenseyu1]

Podsećamo, ruski predsednik Vladimir Putin je 2007. godine potpisao dekret kojim se suspenduje učešće zemlje u CFE-u dok zemlje NATO-a ne ratifikuju sporazum o adaptaciji i ne počnu da primenjuju svoje obaveze iz tog dokumenta. Istovremeno, Rusija je ostala potpisnica sporazuma.

(Sputnik)

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

[adsenseyu4]