General ruske vojske naveo glavne razloge zašto je Tu-160 najbolji bombarder na svetu

tu-160

Izjava američkog diplomate je krajnje neprofesionalna i nije realna. Ruski bombarder nema konkurencije u svetu po svojim osnovnim letno-tehničkim karakteristikama, gde recimo po parametru maksimalne brzine ovaj avion nadilazi veliki broj lovaca koji se nalaze u oružanom sastavu zemalja NATO-a.

U predstojećim godinama rusko strateško vazduhoplovstvo će dobiti modernizovane avione Tu-160M2 sa poboljšanim karakteristikama. Kako navodi komandant strateškog vazduhoplovstva, general-pukovnik Sergej Kobiljaš, trenutno u svetu ne postoji konkurencija kada je u pitanju ovaj avion.

Kako prenosi ruski informativni portal ,,Krasnaja zvijezda“, general se osvrnuo i na nedavne zadatke koje su obavili strategijski bombarderi Tu-160, za vreme posete Venecueli. Naime, avioni su leteli preko vodenog prostranstva Atlantskog okeana, gde su nailazili na nestabilne olujne zone praćene snažnim električnim prženjem.

Međutim, piloti su tom prilikom pokazali visok nivo profesionalizma, gde su u kratkom vremenu korigovali svoju putanju leta u cilju izbegavanja nepotrebnog rizika, istovremeno uzimajući u obzir i parametre nivoa goriva u rezervoarima.

On je prokomentarisao i izjavu američkog diplomate Kevina Vitakera (ambasadora SAD-a u Kolumbiji) koji je pre nekoliko dana rekao da je ruski supersonični bombarder ,,muzejski eksponat“:

,,Radi se o vrlo neprofesionalnoj izjavi, koja oslikava veliku zavist kod ljudi koji Rusiju smatraju svojim neprijateljem. U celokupnoj istoriji vazduhoplovstva još se nije pojavila letelica koja ovom avionu može parirati po brzini, visini leta i dometu. Njegova maksimalna brzina dostiže 2230 km/h. To je više nego kod neuporedivo lakših lovačkih aviona, koji se nalaze u zemljama koje čine NATO“, – rekao je ruski general.

Savremeno raketno naoružanje koje poseduje ovaj bombarder, njegova brzina i maksimalna visina leta, dozvoljavaju mu efikasno nanošenje udara bez ulaska u zonu neprijateljske protivvazdušne odbrane.

Prvi čovek strateškog vazduhoplovstva je dodao da osim ovih svojih parametara tehničke sposobnosti Tu-160 još nisu iscrpljene. Njegova modernizovana verzija će imati još bolje karakteristike. To će biti praktično novi avion koji će samo spolja izgledati kao stari.

Od bezbroj elemenata koji će postati deo unapređenog aviona, izdvajaju se dve ključne stvari. Prvo, s ovim naprednim zahvatima produžiće se rok njegovog korišćenja, koji će dostići razdoblje 45-50 godina.

Na drugom mestu se ističe paket duboko modernizovane mehanike samog aviona, s novim radioelektronskim kompleksom koji je povezan sa napadačko-navigacijskim komponentama, pa će avionom moći da se upravlja preko inercijalne, astro-inercijalne, radarske i satelitske navigacije. Letelica će za svoju odbranu  koristiti kompleks protivelektronske borbe koju razvija koncern ,,Radioэlektronnie tehnologii“.

(hr.rbth.com)