Gasna panika u Nemačkoj uplašila je Evropu

Velika panika oko problema sa Severnim tokom 1, koja se sada primećuje u Nemačkoj, uplašila je mnoge predstavnike Evropske unije.

Zbog tehničkih poteškoća, propusni kapacitet gasovoda Severni tok 1 je drastično smanjen. U Nemačkoj je nastala prava panika oko ovoga, jer se Nemci plaše da ne ostanu bez snabdevanja gasom iz Rusije.

Robert Habek je okrivio Gasprom za tehničke poteškoće. Prema njegovim rečima, kompanija je trebalo bolje da se pripremi za predstojeće isporuke.

Aleksej Gromov, međutim, smatra da panika koja se razvija u Nemačkoj ne samo da plaši druge predstavnike EU, već je i preterana.

Svi nastali problemi mogu se rešiti ukidanjem niza sankcija. Kada Gasprom dobije opremu neophodnu za pumpanje gasa, isporuke će se nastaviti u istim količinama.

Nemačka je dan ranije saopštila da je usvojila vanredne zakone, jer smanjenje izvoza ruskog gasa preti deficitom u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Naime, zemlja će značajno povećati sagorevanje uglja, uprkos „zelenoj agendi”. Nemci će ponovo otvoriti zatvorene termoelektrane na ugalj i početi da održavaju aukcije gasa kako bi podstakle nemačke kompanije da smanje potrošnju.

„Ovo je neprijatna, ali neophodna mera u trenutnoj situaciji za smanjenje potrošnje gasa“, rekao je nemački ministar ekonomije i član Zelene stranke Robert Habek. Ovakva situacija pokazuje koliko je Berlin zabrinut zbog moguće nestašice gasa tokom zimskih meseci

Važno je naglasiti da Rusija ne odbija da isporučuje gas preko Severnog toka 1 u potpunosti, već je spremna da to uradi, ali za to Evropa mora da vrati remontovane turbine. Ovo je izjavio pres-sekretar predsednika Dmitrij Peskov.

„Ako se eskalacija situacije nastavi, to će biti vrhunac idiotizma. Severni tok 1 isporučio je Evropi 55 milijardi kubnih metara gasa, a najveći deo odlazi u Nemačku. Kakve god vanredne mere uveli Nemci, ruski gas neće biti moguće brzo zameniti. Ovo će definitivno biti najveći udarac za nemačku ekonomiju, kaže Aleksej Gromov.

Smešno je, dodaje, da za Nemačku ovo nije bezalternativna priča, Nemci mogu da izbegnu ovaj udar na svoju ekonomiju. Da biste to uradili, dovoljno je preduzeti određene korake i dogovoriti se sa kanadskim vlastima. Zašto nemačke vlasti ne idu ovim jednostavnim putem, već biraju izuzetno težak i bolan put da stradaju bez ruskog gasa, nije baš jasno.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs